700 utenlandske jenter selger sex i Norge

Utenlandsk prostitusjon øker voldsomt i Norge. I en hemmelig rapport anslår Kripos at 30 prosent av sexmarkedet dekkes av utenlandske kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært en eksplosiv økning i antall prostituerte fra Øst-Europa de siste åra. Vi har kontaktet samtlige politidistrikt, og ser at den utenlandske prostitusjonen er utbredt, sier leder Frank A. Sandsund i Utlendingsavdelingen ved Kriminalpolitisentralen.

Kripos har kartlagt omfanget av utenlandske prostituerte i Norge, og skrevet en hemmeligstemplet rapport som viser det mange lenge har fryktet: Norge er et mottakerland for utenlandsk prostitusjon.

30 prosent

Deler av prostitusjonen er organisert, og de nye kvinnene utgjør en vesentlig del av prostitusjonsmarkedet i Norge.

PRO-senteret, som arbeider for prostituerte, har registrert om lag 2500 prostituerte her i landet. Nå mener Kripos å ha funnet at vel en tredjedel av de prostituerte er utenlandske.

- Vi anslår at de utenlandske prostituerte utgjør 30 prosent av det samlede antall prostituerte, sier Sandsund.

Det vil si at det er om lag 700 utenlandske jenter som selger sex i Norge.

- Våre beregninger viser at en enda større andel av de prostituerte er utenlandske kvinner. Våre tall viser at rundt 40 prosent er fra andre land, sier leder ved PRO-senteret, Liv Jessen.

Hele landet

Politidistriktene har gått gjennom sexannonsene i aviser og blader, og flere distrikt har registrert de samme jentene.

- Sexannonsering i media synes å vise at kvinnene opererer i grupper, og reiser rundt til store deler av landet. Det foregår prostitusjonsvirksomhet på tvers av distriktene, det vil si at de samme jentene dukker opp i flere fylker, sier Sandsund.

Prostituerte som har halliker, må betale en del av det de tjener til halliken.

Rapporten viser at de utenlandske hallikene ofte driver med annen kriminalitet i tillegg til salg av kvinner.

Sandsund poengterer at kvinnene politiet har møtt er relativt frie.

- Vi har ikke mottatt informasjon som gir grunnlag for å hevde at det foregår utstrakt bruk av tvang, vold og frihetsberøvelse, eller at kvinnene fratas reisedokumenter slik at de ikke kan dra herfra om de ønsker det.

Under 18 år

De utenlandske jentene som selger sex i Norge, er som regel svært unge. Kripos har registrert flere jenter under 18 år.

- De fleste er 18- 25 år, men vi har også registrert jenter som er under 18 år. Akkurat hvor unge jentene er, er vanskelig å fastslå. Politiet har funnet flere falske reisedokumenter som skjuler riktig identitet og alder, sier Sandsund.

Kripos har også avdekket at mange av jentene er i Norge ulovlig. Noen er smuglet inn i landet, noen har kommet seg inn med falske pass, og andre har tre måneders turistvisum.

Det er ikke alltid lett å fastslå hvor de prostituerte egentlig kommer fra, men politiet har registrert mange kvinner fra tidligere østblokkland.

Tiltaksplan

- Det er mange kvinner fra Russland, de baltiske landene, Moldova, Ukraina og Albania. Det er også en stor andel fra blant annet Filippinene, Venezuela, Thailand, Den dominikanske republikk og Brasil.

PRO-senteret har sett den samme trenden, og mener at det de siste to åra har vært en voldsom økning av jenter fra Øst-Europa.

12. februar legger justisminister Odd Einar Dørum fram en tiltaksplan mot handel med kvinner.

INGEN HJEMME VET: Claudia selger kroppen sin til menn i Oslo. Hver dag blir hun plukket opp på gata.