7000 bankansatte har fullt innsyn

Tilgang til sensitiv kundeinformasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over 7000 bankansatte har full tilgang til sensitiv kundeinformasjon. Av de største norske bankene er det kun Fokus Bank som tilbyr kunder å legge inn restriksjoner på innsyn.


I begynnelsen av februar avslørte Dagbladet at utro tjenere i kredittkortselskap
ga Se og Hør informasjon om kjendisers pengebruk mot betaling.

Og i går ble DnB Nor-ansatte beskyld for å ha misbrukt sin tilgang til kontoinformasjon, ved å ta med seg Ari Behns kontoutskrifter på fest. Dette førte til en gransking av bankens rutiner.

- Enten man er kjent eller ikke så er vår taushetsplikt absolutt. Det som er kommet frem er i strid med våre retningslinjer og regelverk om bruk av konfidensiell informasjon. Dette vil vi undersøke nærmere, sier Morten Skauge, informasjonssjef i DnB Nor til Dagens Næringsliv.

Nye retningslinjer

Lørdag skrev avisa om ansatte i Nordea som lekket informasjon om kronprinsesse Mette Marit og prinsesse Märtas kontoer. Dette har ført til at også Nordea nå begynner en granskning av sine rutiner.


Kjell Flø, informasjonssjef i Nordea, sier de vurderer å tilby enkelte kunder å legge inn sperre på sine konti.

- Vi jobber med det. Det kan være naturlig å tilby slike tjenester til kunder som er mest utsatt for nysgjerrige øyne. Men ved å begrense tilgangen til noen få saksbehandlere vil også servicegraden overfor kundene gå ned, sier Flø til Dagens Næringsliv.

INNSYN: Kun én av Norges største banker gir kunder mulighet til å sperre innsyn til sine konti. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
INNSYN: Kun én av Norges største banker gir kunder mulighet til å sperre innsyn til sine konti. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Eneste bank med sperre

Også Skauge i DnB Nor er enig i at restriksjoner vanskelig lar seg kombinere med god kundeservice. Banken har ingen planer om å åpne for sperring av innsyn. I DnB Nor er det heller ingen mulighet for å se hvilke ansatte som har vært inne på hvilke kontoer.

Ifølge Dagens Næringsliv er Fokus bank er den eneste banken i Norge som har mulighet til å begrense innsynet i den enkelte kundes konti. Her er det også mulig å se hvilke konti de ansatte har vært inne på.