DRIVER RUNDT PÅ HAVET:  Dette bildet tatt i dag viser rohingya-flyktninger som driver rundt i havet utenfor byen Geulumpang ved kysten av Aceh i Indonesia. Foto: AFP/NTB Scanpix.
DRIVER RUNDT PÅ HAVET: Dette bildet tatt i dag viser rohingya-flyktninger som driver rundt i havet utenfor byen Geulumpang ved kysten av Aceh i Indonesia. Foto: AFP/NTB Scanpix.Vis mer

7000 båtflyktninger driver rundt på havet

Nå vil Malaysia og Indonesia gi dem midlertidig opphold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 400 flyktninger fra en båt som ble sendt bort fra Thailand i helgen, er reddet av fiskere utenfor Indonesia.

Men ifølge land i Sørøst-Asia er fortsatt rundt 7000 flyktninger ute på havet.

Malaysia og Indonesia sier de vil ta imot de 7.000 båtflyktningene som driver rundt i båter i Sørøst-Asia, og gi dem midlertidig opphold.

Landene vil slutte å sende flyktningbåter bort fra kysten, ifølge en felles uttalelse.

Ministre fra Malaysia, Indonesia og Thailand satt onsdag i møter i Kuala Lumpur for å diskutere situasjonen. Det har foreløpig ikke kommet noen uttalelser fra Thailand etter møtet.

- Tilstanden til båtflyltningeneer veldig dårlig. Mange er syke, og de fortalte at noen av vennene deres døde av sult, sier Teuku Nyak Idrus, en av fiskerne om bord i båten som reddet de 426 flyktningene onsdag.

Bortvist fem ganger
Både AFPs journalister og en representant fra Arkan-prosjektet, som bistår flyktninger i området, bekrefter at det er den samme båten som ble reddet onsdag.

- De var helt utslitt. Vår representant snakket raskt med to folk om bord. De sa de ble tauet ut av thailandske farvann tre ganger, sier Chris Lewa fra Arkan-prosjektet.

- Men de sa de verste var malaysierne, som tvang dem ut to ganger. Den andre gangen sa de at de ville komme med gevær og skyte mot båten dersom de kom tilbake. De fortalte at malaysierne fulgte dem helt til Indonesia, sier Lewa.

Nesten 3000 rohingya-muslimer fra Myanmar og Bangladesh har kommet seg i land på andre siden. Mange av båtene har blitt stående i og rundt Andamanhavet, fordi de tre landene nekter å ta dem imot.

1,3 millioner rohingyaer
Myanmar, som mange av menneskene har flyktet fra, sier de vil bidra med humanitær hjelp.
Landet har ikke bekreftet om de vil bli med på det regionale krisemøtet i regi av Thailand i slutten av mai, og har nektet for å ha ansvar for flyktningkatastrofen.

Behandlingen av rohingya-muslimer i Myanmar anses som en av årsakene til økningen i antall flyktninger som forsøker å krysse Bengalbukta til land som Indonesia, Thailand og Malaysia.

Det bor anslagsvis 1,3 millioner rohingya-muslimer i Myanmar, men landet insisterer på å omtale dem som «bengali» — utlendinger.

De får ikke statsborgerskap, og blir ilagt reiserestriksjoner i landet.

(NTB-AFP).