STENGT: Tannlegeklinikken ble stengt etter razziaen. Foto: Reuters / NTB scanpix
STENGT: Tannlegeklinikken ble stengt etter razziaen. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

7000 må teste seg for HIV og hepatitt B og C etter skrekkfunn hos tannlege

- Det så rent og pent ut på overflaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enkelte sliter med tannlegeskrekk. Det kan være mange relativt dårlige og gode grunner til det. Men noen ganger dukker det opp historier som kan få selv den mest bor- og fyllingsvante til å kjenne det ise litt i jekslene. Slik er det trolig for rundt 7000 innbyggere i Tulsa i Oklahoma i USA.

De har nemlig fått beskjed om at de må teste seg for hiv og hepatitt B og C, etter en razzia på tannlegekontoret til Scott Harrington (64), melder CNN.

Fikk hiv Helsemyndighetene gikk til aksjon etter at en pasient som ikke hadde noen kjente risikofaktorer ble smittet med både hapatitt C og hiv. Det viste seg at pasienten trolig ble smittet på omtrent samme tidspunkt som han var til behandling hos Harrington, melder AP.

Det de fant beskrives som en «perfekt storm» av smittefarlige elementer: Det var rustent utstyr. Gamle medisiner (en av dem gikk ut på dato i 1993). «Uautorisert personell» kunne sette bedøvelser. Og det skal ha vært store mangler ved desinfiseringsrutinene. I tillegg avdekket inspektørene at det skal ha blitt brukt morfin på pasienter så seint som i 2012, selv om dette ble forbudt i 2009.

- Da vi dro derfra så følte vi oss rett og slett syke, sier Susan Rogers i Oklahoma Board of Dentistry, som var med på razziaen i Harringtons lokaler, til CNN.

Så rent ut Pasienter som har uttalt seg til media har forklart at ting så reint og ryddig ut på overflaten. Men i skapene og på bakrommene fant kontrollørene forhold som rett og slett skremte dem.

- Noe av det vi fant var utrolig, sier Rogers.

Alle pasientene som har vært innom siden 2007, altså omtrent 7000 stk, får nå brev om at de må teste seg. Harrington har holdt på i 35 år.

Harrington har forklart myndighetene at han lot «de ansatte» ta seg av medisinsystemene og desinfiseringen.