Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

7000 mot vold

Over sju tusen ungdommer var samlet i Oslo Spektrum i går til den største massemønstring mot vold noensinne her i landet. Til jubel, applaus, men også litt buing holdt statsminister Kjell Magne Bondevik en appell til de frammøtte, hovedsakelig ungdomsskoleelever fra Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi politikere må ta ansvar, men vi kan ikke lykkes uten at dere unge deltar. Kom til oss med ideer som kan stoppe volden. Bry deg om dine medmennesker. Start allerede i dag, oppfordret statsminister Kjell Magne Bondevik. Han var begeistret over all ungdommen som var samlet til stopp volden-forestillingen.

- Vold er uttrykk for svakhet og er feigt. Vold er å krenke et medmenneske og har store konsekvenser for den enkelte og samfunn. Vold ødelegger for både gjerningsmann og offer, sa en engasjert statsminister.

Opplevelse

Han ga etterpå utrykk for at det hadde vært en helt spesiell opplevelse å stå foran mer enn sju tusen unge mennesker i den enorme salen som Oslo Spektrum er.

De unge ble i løpet av den 40 minutter lange forestillingen bombardert av lyd, lys og bilder. På tre storskjermer flimret uten stans ulike former for vold, på scenen opptrådte dansere som illustrerte forskjellige typer vold, og heftig teknomusikk dannet rammen rundt det hele.

- Meningen med dette er å ansvarliggjøre ungdom, få dem til å tenke på og diskutere vold, ikke å servere dem ferdige svar. Dagbladets :stopp volden-bilag, som ble delt ut etter forestillingen, skal være med på å fortsette denne prosessen tilbake i klasserommene, sier daglig leder Leif Larsen i stiftelsen With One Voice, som sto bak arrangementet.

Diskusjonen gikk høylytt blant de unge etter showet:

For stilig

- Det blir litt latterlig når arrangørene på død og liv må trekke inn så «store personer» som statsministeren og kongen på storskjerm. De har ingenting med saken å gjøre. Kunne ikke heller lederen i Ungdom Mot Vold ha kommet? spør venninnene Hanna Nilsen (16), Ann-Kristin Bjerknes (16) og Kaja Granum Skarpaas (15 1/2) fra Majorstua skole. De tre har aldri selv vært utsatt for vold, og kjenner ingen andre som har blitt det.

Jentene karakteriserer gårsdagens antivold-show som «stilig» - kanskje til og med for stilig:

- Filmklippene av voldsscener, sammen med tøff musikk, gjorde at en satt igjen med et inntrykk av at vold er kult. Arrangementet var neppe forebyggende. Det var bare en forestilling, sier Bjerknes.