Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

700.000 dyr dumpes årlig

Sykdommer og dårlig husdyrhold gjør at norske dyr blir kassert som menneskemat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norsk landbruk sliter med infeksjoner, avmagring, betennelser og dårlig dyretransport. Dette skaper fysiske og psykiske lidelser hos dyrene, som gjør at de ikke egner seg som menneskemat, skriver Dagavisen.

Av den grunn kasseres hvert år 700.000 dyr, og ender som søppel eller dyrefôr.

Ifølge en rapport fra Mattilsynet ble for eksempel 25.000 kyllinger kassert på grunn av avmagring og 70.000 dyr døde under transport.

Skremmende tall

- Dette er alarmerende høye tall, her har det skjedd grove brudd på dyrevernloven, sier Siri Relling sekretariatsleder ved Dyrebeskyttelsen Norge til avisa.

Hun mener effektivisering og overproduksjon av kjøtt går ut over dyrenes velferd på gårdene. Dessuten påpeker hun at mange av sykdommene og skadene kan reduseres ved forebygging.

- Selv om vi må ta høyde for at dyr blir syke, er det mange forebyggende tiltak. Dyr som vokser opp i dårlig miljø blir sykere, det er bevist, sier hun.

Dilemma

- Forbrukerne krever lavere priser og god kvalitet samtidig som man må ta hensyn til dyrene. Vi prøver alle å drive landbruk etter lover og forskrifter, og det er jeg også sikker på at de fleste gjør, sier Bjarne Undheim, Leder for Norges Bondelag.

Han er enig i at tallet på transportskadde dyr er altfor høyt, og lover å ha fokus på dette problemet i framtiden.

ALARMERENDE:</B> Hvert år dør over 70.000 dyr under transport i Norge. Til sammen 700.000 dyr kan ikke brukes som menneskemat.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media