Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

700.000 passasjerer forsvant i asken

Nedgangen av flypassasjerer tilsvarte 23 prosent og ga 140 millioner kroner i tapte inntekter.

FLY PÅ BAKKEN: Når fløyene står, uteblir også passasjerene. Avinor har gjort opp status etter at asken fra Island satte fly og passasjerer på bakken. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FLY PÅ BAKKEN: Når fløyene står, uteblir også passasjerene. Avinor har gjort opp status etter at asken fra Island satte fly og passasjerer på bakken. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Askeskyen fra Island ga 700.000 færre reisende til og fra Avinors flyplasser i april i år enn i samme måned i fjor. Nedgangen tilsvarte 23 prosent og ga 140 millioner kroner i tapte inntekter.

Oslo Lufthavn Gardermoen sto alene for nesten halve fallet. I stedet for en ventet vekst på 40.000 passasjerer, opplevde flyplassen en nedgang på 326.527.

Totalt 1.120.514 passasjerer reiste over Oslo Lufthavn i april. Chartertrafikken gikk ned 27,3 prosent fra samme periode i fjor. Hittil i år er totaltrafikken redusert med 89.197 passasjerer, tilsvarende minus 1,7 prosent.

- Vi er spent på hvilke konsekvenser dette vil kunne medføre på sikt. Det er derfor med glede at vi de siste dagene igjen registrerer vekst i antall passasjerer både på innland og utland, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn.

Tapte 140 millioner

I april reiste 2.381.000 passasjerer til og fra Avinors lufthavner. Det er nærmere 23 prosent færre enn samme måned i fjor.

Antall reisende til utlandet gikk ned med litt over 21 prosent, mens antall reisende innlands gikk ned med nesten 24 prosent. Antall såkalte flybevegelser gikk ned med litt over 12 prosent innlands og rundt 13 prosent på utland.

- Vulkanutbruddet har medført store økonomiske konsekvenser for hele luftfartsbransjen. For Avinor har restriksjonene i luftrommet medført et bortfall av inntekter i størrelsesorden 140 millioner kroner, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor.

Avinor driver de større flyplassene i Norge med unntak Sandefjord lufthavn Torp og Moss lufthavn Rygge.

25 prosent ned for Sola

Av de andre store Avinor-lufthavnene registrerte Stavanger lufthavn, Sola, en nedgang på 25,7, Bodø lufthavn 22,6 prosent, Bergen lufthavn Flesland, 22,4 prosent, og Trondheim lufthavn Værnes og Tromsø lufthavn Langnes 21,7 prosent.

Blant de mellomstore lufthavnene er den gjennomsnittlige nedgangen på litt over 22 prosent, mens den gjennomsnittlige nedgangen på regionale lufthavnene var på 20 prosent.

Totalt har det reist 11,3 millioner passasjerer til og fra Avinors lufthavner så langt i år. (NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!