Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

707489 har stemt

Rekordmange har forhåndsstemt. - Fordel for Frp, mener valgforsker Tor Bjørklund.

STEMMEKØ:  På den siste dagen for å forhåndsstemme var det var kø ved Oslo rådhus i går. Hittil har nesten 100 000 benyttet seg av muligheten i Oslo, og ellers i landet er det ny rekord i antall forhåndsstemmer. Foto: Jacques Hvistendahl
STEMMEKØ: På den siste dagen for å forhåndsstemme var det var kø ved Oslo rådhus i går. Hittil har nesten 100 000 benyttet seg av muligheten i Oslo, og ellers i landet er det ny rekord i antall forhåndsstemmer. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| går gikk fristen ut for å forhåndsstemme. I alt har 707489 velgere har allerede forhåndsstemt til stortingsvalget.

Dette er ny rekord:

Aldri vært flere

Til sammenlikning var det 473000 som forhåndsstemte ved forrige valg i 2005, og den tidligere forhåndsstemmerekorden fra 2001 var på 502000 forhåndsstemmer da alle forhåndsstemmene var opptalt.

Frp kan tjene på forhåndsstemmer

Valgforsker Tor Bjørklund tror forhåndsstemmene kan være fordelaktig for Frp:

—Det som er avgjørende er den politiske situasjonen når forhåndsstemmen ble gitt. Øyeblikkets politiske konstellasjon er viktig. Forhåndsstemte man når Frp's popularitet falt eller steg?

—På meningsmålingene for fire uker siden gjorde Frp det bra og var i medvind, og kan tjene på at mange forhåndsstemte. Høyre går nå framover, men kan tape på de avgitte forhåndsstemmene, sier Bjørklund til Dagbladet.

Han sier det skal mye til for at opptellingen av forhåndsstemmene skal bli utslagsgivende utover valgnatta:

—De fleste forhåndsstemmene er nemlig talt opp. Det må i så fall være snakk om ytterst små marginer om de ikke opptalte forhåndsstemmene skulle avgjøre valget, sier Bjørklund.

Øker valgdeltakelsen
Bjørklund mener forhåndsstemming kan være med på å øke folks valgdeltakelse. Flere stemmer når forholdene er godt tilrettelagt, mener valgforskeren:

—Det kan kanskje virke paradoksalt at forhåndsstemmene har økt mens valgdeltakelsen har dalt. Jeg tror valgdeltakelsen hadde falt enda mer om ikke muligheten for forhåndsstemmegivning hadde vært så pass gode. Vi så i alle fall ved lokalvalgene at forhåndsstemmene demmet opp for en ytterst fallende valgdeltakelse.

Stemte i lunsjen
I går benyttet kollegaene Åsulv Solstad og Stian Sigurdsen benyttet seg av lunsjpausen på jobben for å stemme.

Solstad hadde bestemt seg før valgkampen for hva han skulle stemme:
-Nå er det er greit å få det unnagjort. Valgdebattene har kommet til et lavmål. Jeg gidder ikke høre på at politikerne krangler seg i mellom, sier Solstad.

- Det skjer mange ting som gjør at man ikke har mulighet til å stemme, sier Sigurdsen.

Solstad mener forhåndsstemmingen kan få et utslag på valget:

- Det er spennende siden man har kunnet forhåndsstemme så lang tid i forveien. Vinden har snudd underveis, så det blir spennende å se hvordan det virker inn, sier Solstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!