Corona:

71 ansatte smittet på kort tid

Samtidig som flere sykehus sliter med få folk på jobb og mange pasienter, er det flere steder økende coronasmitte blant ansatte. På St. Olavs hospital i Trondheim er 71 ansatte smittet hittil i november.

I BEREDSKAP: Ved St. Olavs hospital i Trondheim jobbes det iherdig med å ha nok folk på jobb. Foto: Annika Byrde / NTB
I BEREDSKAP: Ved St. Olavs hospital i Trondheim jobbes det iherdig med å ha nok folk på jobb. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Sykehuset opplever nå et stort sykefravær blant ansatte, både grunnet coronasmitte og andre luftveisinfeksjoner.

- Vi er i en svært presset driftssituasjon, og det er ekstremt krevende for våre ansatte, sier kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne til Dagbladet.

- Sykehuset er fullt, og i begynnelsen av november ble beredskapen hevet til gult nivå.

Årsakene er sammensatt, forklarer hun.

- Sykehuset har nå et økende antall utskrivningsklare pasienter, og i dag ligger det 30 pasienter som venter på tilbud i kommunen sin. I tillegg har vi stor pågang av pasienter med luftveisinfeksjoner, RS-virus og lungebetennelse. På toppen av det har vi det høyeste antallet med innlagte covid-19-pasienter som vi har hatt gjennom pandemien.

Henter personell

Onsdag melder sykehuset om 21 innlagte coronapasienter. Sju av dem på intensiv, hvorav seks på respirator.

Den pressede situasjonen har ført til at sykehuset har utsatt planlagte operasjoner som kan vente.

Sykehuset har også bedt om hjelp fra andre sykehus, og får nå sykepleiere fra blant annet Helse Nord-Trøndelag, forteller Kvikne.

MYE SMITTE: Det har vært mye smitte i Tromsø den siste tida, og kommunen har innført strengere tiltak for å snu utviklingen. Foto: Marius Fiskum
MYE SMITTE: Det har vært mye smitte i Tromsø den siste tida, og kommunen har innført strengere tiltak for å snu utviklingen. Foto: Marius Fiskum Vis mer

30 ansatte ved UNN

Også Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har opplevd et stort press den siste tida. Onsdag meldte sykehuset om 24 innlagte coronapasienter.

Sykehuset har også et smitteutbrudd ved hjertemedisinsk avdeling, hvor det nå er fem smittede pasienter, samt 12 smittede ansatte som kan knyttes til utbruddet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Jørn Resvoll til Dagbladet. Ikke alle smittede jobber på den aktuelle avdelingen, presiserer han.

UNN fører ikke ellers en detaljert oversikt over antallet ansatte som er smittet, men anslår at det var rundt 30 ansatte som testet positivt forrige uke, ifølge Resvoll. I hovedsak dreier dette seg om enkelttilfeller eller mindre utbrudd.

UTBRUDD: Både pasienter og ansatte ved hjertemedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø har blitt smittet av coronaviruset den siste tida. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
UTBRUDD: Både pasienter og ansatte ved hjertemedisinsk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø har blitt smittet av coronaviruset den siste tida. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

Ved Sykehuset Østfold er det hittil i november 27 ansatte som har fått påvist coronaviruset, opplyser sykehuset til Dagbladet. I oktober var antallet 21.

Også her er pågangen av pasienter stor.

- Medisinske døgnområder har kontinuerlig et belegg på over 100 prosent, og det gjør driften krevende, forteller prosessdirektør Liv Marit Sundstøl til Dagbladet.

I sin ukesrapporten for forrige uke, som kom onsdag, skriver FHI at det ble registrert rekordmange utbrudd i helseinstitusjoner i uke 45. Totalt ble det varslet om 22 utbrudd. Antallet varslede utbrudd har vært økt de siste ukene, skriver FHI.

4000 med tredje dose

I starten av november besluttet regjeringen å tilby helsepersonell som over tid har kontakt med pasienter med særlig høy risiko for å bli alvorlig syke, en tredje dose med coronavaksine.

Anslagsvis er det i underkant av 200 000 ansatte i helsetjenesten som tilbys såkalte oppfriskningsdoser i denne omgangen.

Når helsepersonell blir smittet kan dette medføre økt sykefravær og dermed kapasitetsutfordringer i helsetjenesten, og det er en risiko for at smitte kan overføres fra helsepersonell til sårbare pasienter og pleietrengende, skrev FHI.

- Man har i liten grad kommet i gang med vaksinering av helsepersonell. Foreløpig i overkant av 9000 doser satt, sier assisterende direktør Geir Bukholm i FHI til Dagbladet onsdag.

NYE VARIANTER: Line Vold, Avdelingsdirektør FHI svarer på spørsmål knyttet til den nye varianten Delta AY.4.2. Video: Magnus Paus Vis mer

«Ganske fullt» i Bergen

På Haukeland universitetssykehus i Bergen er det hittil i november registrert 18 smittede ansatte, opplyser sykehuset til Dagbladet. For hele oktober var antallet 17.

Spesialrådgiver Aleksander Valestrand forteller at antallet også kan være høyere, ettersom de fleste ansatte tester seg hos kommunen og at det kan være treghet i systemet.

- Generelt kan jeg si at sykehuset for tiden er ganske fullt, slik det har vært de siste ukene, sier han.

VURDERER Å STRAMME INN: Det siste døgnet er det meldt om 139 nye tilfeller i Bergen. 43 prosent av tilfellene er blant barn og ungdom under 20 år. Helsebyråd Beate Husa skal ha møte med FHI onsdag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB
VURDERER Å STRAMME INN: Det siste døgnet er det meldt om 139 nye tilfeller i Bergen. 43 prosent av tilfellene er blant barn og ungdom under 20 år. Helsebyråd Beate Husa skal ha møte med FHI onsdag ettermiddag. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

I Bergen vurderes det nå strengere tiltak.

Med et snitt på over 100 smittede i døgnet de siste dagene, forteller helsebyråd Beate Husa i Bergen at kommunen i ettermiddag skal ha et møte med FHI om situasjonen.

- Vi vil lytte til hva de har å si, og har bedt smittevernoverlegen komme med en konkret anbefaling til byrådet i løpet av morgendagen, forteller hun til Dagbladet.

Hun ønsker ikke å si noe konkret om hva de vurderer å innføre.

Antallet smittede i Bergen utfordrer smittesporingen, og i tillegg er det økning i innleggelser i Helse Bergen.

- Vi får også rapportert at de innlagte blir liggende litt lenger på sykehus. I tillegg til at det meldes om at mange barn innlagt med RS-virus krever stor kapasitet. Så den totale situasjonen er viktig i vurderingen vi gjør, sier Husa og legger til:

- Det er svært viktig å unngå å komme på nivå med det Trondheim og Tromsø nå må slite med. I det perspektivet er det viktig å vurdere om noen tiltak kan forsvares ut fra smittesituasjonen, uten at de oppleves for belastende for befolkningen, sier Husa.

- GANSKE FULLT: Også på Haukeland sykehus i Bergen opplever de stor pågang av pasienter for tida. Foto: Marit Hommedal / NTB
- GANSKE FULLT: Også på Haukeland sykehus i Bergen opplever de stor pågang av pasienter for tida. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Ikke et stort problem

På Oslo universitetssykehus (OUS) føres det ikke lenger noen samlet oversikt over antallet ansatte som blir smittet. OUS opplyser til Dagbladet at de har smittede blant de ansatte, men at de ikke har inntrykk av at dette utgjør et stort problem for tida. Sykehuset har heller ingen pågående større utbrudd som påvirker driften.

Det er i dag innlagt 23 coronapasienter på OUS. Ni av dem ligger på intensivavdeling og i respirator. Fem av pasientene omtales som «ekstra krevende» fordi de får såkalt ECMO-behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer