REKORD: Onsdag noterer Meteorologisk institutt nordisk sommerdag nummer 105 på Blindern i Oslo. Det er ny rekord. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
REKORD: Onsdag noterer Meteorologisk institutt nordisk sommerdag nummer 105 på Blindern i Oslo. Det er ny rekord. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

71 år gammel rekord slått: «Nordisk sommerdag nummer 105»

Onsdag formiddag bikket gradestokken på Blindern i Oslo 20 grader, noe som førte til ny varmerekord.

I sterk kontrast til Vestlandets regnkaos, har gradestokken bikket 20 grader på Blindern i Oslo i løpet av formiddagen. Det betyr at dette er «nordisk sommerdag» nummer 105 på stasjonen i år, som slår rekorden fra 1947 på 104 nordiske sommerdager i løpet av året.

Dette melder Meteorologisk institutt på Twitter.

Det ser ut til at gradestokken bikket 20 grader mellom klokka 13 og 14 onsdag formiddag, bekrefter meteorolog Bente Wahl.

På hengende håret

- Den var oppe på 20,2, så det var på hengende håret, sier hun, og innrømmer at de var i tvil om det skulle gå, sier hun til Dagbladet.

2. september noterte Meteorologisk institutt «nordisk sommerdag» nummer 100, og det første selvsagt med spekulasjoner om det var mulig med ny rekord.

Da var meteorologene usikre, men mente det ikke var umulig. Over tre uker seinere skulle det vise seg at den 71 år gamle rekorden ble slått.

- Det er litt gøy, fordi vi har sammenliknet mye med sommeren 1947 denne sommeren, sier Wahl.

Rekord for Tromsø

At det blir over 20 grader i september er ikke nødvendigvis så veldig uvanlig. Wahl forteller at rekorden for september er det Aust-Agder som holder med 28,5 grader.

- Det er ikke uvanlig at man har en del dager over 20 grader her i Sør-Norge i september. De siste åra har det vært mange fine dager i september, sier Wahl.

Noe som er mer uvanlig, er rekorden Tromsø satt tidligere i september. Byen fikk 20 grader 10. september i år, og det satte rekord for seineste dag med 20 grader der.

Rekordvarm sommer

Det er kanskje ikke så rart at rekorden ryker i år, med tanke på den rekordvarme sommeren som har vært. I løpet av årets varmeste dag, 27. juli, ble flere rekorder slått. Norgesrekorden på 35,6 grader, som ble satt i Nesbyen 20. juni 1970, står fortsatt, men hele fire fylkesrekorder ble det likevel.

- Det som er spesielt i år er at vi har hatt innmari mange varme dager totalt, forteller Wahl.

På Blindern har det vært 13 dager med over 30 grader i år, og totalt sett i Norge har det vært 40 dager med over 30 grader et eller annet sted i landet.

Det er også en liten mulighet for å heve lista enda høyere, mener Wahl.

- Vi kan fortsatt få over 105 dager, men sannsynligheten minker for hver dag som går, sier hun.