Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

71-åring tiltalt for å ha startet åtte branner i Oslo

Politiet mener menneskeliv kunne gått tapt.

PÅSATT: Denne brannen i Sexes gate på Tøyen natt til 17. desember 2016 ble ifølge påtalemakten startet av den tiltalte 71-åringen, som også anklages for to andre branner i strøket samme natt. Foto: Frank Hove / Hove Media
PÅSATT: Denne brannen i Sexes gate på Tøyen natt til 17. desember 2016 ble ifølge påtalemakten startet av den tiltalte 71-åringen, som også anklages for to andre branner i strøket samme natt. Foto: Frank Hove / Hove Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 71-årig mann må i neste uke møte i Oslo tingrett, tiltalt for å ha startet åtte større og mindre branner i byen. Påtalemakten mener faren for gjentakelse er stor og vurderer å nedlegge påstand om forvaring - i praksis en ikke tidsbegrenset straff.

- Han nekter straffskyld for tiltalens grovere punkter - han bestrider å ha begått de faktiske forhold, opplyser 71-åringens forsvarer Oscar Ihlebæk til Dagbladet.

FORSVARER: 71-åringens forsvarer Oscar Ihlebæk er svært kritisk til at den aldrende klienten har sittet halvannet år i varetekt. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORSVARER: 71-åringens forsvarer Oscar Ihlebæk er svært kritisk til at den aldrende klienten har sittet halvannet år i varetekt. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Over 60 evakuert

Tiltalens mest alvorlige punkt er en brann i Kværnerbyen øst i Oslo natt til 26. oktober 2015. Over 60 personer ble evakuert da det begynte å brenne i bygården der den tiltalte mannen selv bodde.

- Én eller flere personer som lå og sov i bygningen, kunne lett ha omkommet om det ikke raskt hadde blitt iverksatt slokningsarbeid og evakuering av beboere, skriver Oslo statsadvokatembeter i den omfattende tiltalen.

Mannen var den første som meldte fra om brannen, og vitner har plassert ham på naboens balkong i femte etasje på det aktuelle tidspunktet, opplyste politiet til VG da 71-åringen ble fengslet første gang.

Ifølge tiltalen står den aldrende mannen bak en brann i en bygård på Tøyen natt til 17. desember 2016 - ei natt da han også er anklaget for å ha tent på innholdet i ei søppelbøtte på et utested, og byggavfall, kort vei unna bygningsbrannen. De tre brannene startet innenfor et tidsrom på 30 minutter.

Etter tips fra publikum ble 71-åringen pågrepet samme natt på Kampen, noen hundre menter unna de tre brannene.

- Da politiet kom til stedet, hadde mannen fortsatt sot på hendene, opplyste operasjonsleder Rune Ullsand til Dagbladet den gang.

Politiet opplyste i 2016 til VG at tipseren, en hotellansatt, overhørte den nå tiltalte mannen ringe inn trusler om branner.

BRANN I OSLO: 22 beboere rakk å evakuere seg selv før politiet kom til stedet. Video: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer Vis mer Vis mer

Biler påtent

I tillegg står han ifølge påtalemakten bak tre branner natt til 12. mars 2016 - denne gang gikk det ut over plastkanner på Shell-stasjonen på Tøyen, innholdet i en container på Kampen noen steinkast unna, samt en parkert personbil.

Enda en personbil gikk opp i flammer natt til 17. desember 2016, også i regi av den tiltalte eldre mannen, mener påtalemakten.

Av andre forhold 71-åringen er tiltalt for, er å gi bort leiligheten sin på Manglerud til en kvinne gratis, samtidig som han overførte 2,9 millioner kroner til en annen. Aktoratet mener dette var for unndra midler fra kreditorene sine gjennom å gjøre seg selv formelt insolvent.

Han er også tiltalt for vold og trusler mot politiet og en kvinne.

- Ikke pyromani

Ifølge TV 2 ble Oslo-mannen i 1995 dømt før flere ildspåsettelser. Dette inngår formentlig i påtalemaktens helhetsinntrykk når de varsler at de vurderer forvaring.

Om dette sier den eldre mannens forsvarer Ihlebæk at «vi får se hvordan det går», og bemerker:

- Rettspsykiaterne har ikke funnet grunnlag for å diagnostisere ham med pyromani.

71-åringen har nå sittet ca. halvannet år i varetekt, hvorav mesteparten av tida i Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum. Dette er Ihlebæk svært kritisk til.

- TØFT: 71-åringen sitter i varetekt i Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum - en belastning for ham, ifølge forsvarer Oscar Ihlebæk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- TØFT: 71-åringen sitter i varetekt i Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum - en belastning for ham, ifølge forsvarer Oscar Ihlebæk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han er en 71 år gammel mann som har sittet halvannet år i landets kanskje tøffeste fengsel. Dette, sammen med trusselen om forvaring, legger et veldig press på ham, sier advokaten.

- Tungt og tøft

Ihlebæk opplyser at han gjentatte ganger har forsøkt å få lempet på fengslingsbetingelsene i flere rettsinstanser, uten suksess.

- Han har det tungt og tøft, og ser fram til at saken kommer opp for retten, sier han.

Rettssaken skulle egentlig gjennomføres i fjor, men ble utsatt, blant annet på grunn av av sakkyndigeundersøkelsen.

Hovedforhandlingen er berammet fra 15. til 30. mai.

BRANN: Det er kraftig røykutvikling fra et nybygg i Schweigaards gate i Oslo sentrum. Det skal ikke være fare for spredning, ifølge brannvesenet. Video: Gunnar Thorenfeldt, Nicolai Delebekk, Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media