Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

71-åringene Steve og Robert skal seile fra Norge til USA. Har fått redningshjelp sju ganger

- Reisen er ikke over.

PÅ BÅTTUR:  Kameratene og 71-åringene Steve Shapiro og Robert Wiese er på vei fra Norge til USA med båt. På veien har de blitt hjulpet av redningsmannskaper sju ganger og endt opp i et titalls aviser. Nå har de kastet loss igjen - og er på vei mot USA fra England. Foto: Privat
PÅ BÅTTUR: Kameratene og 71-åringene Steve Shapiro og Robert Wiese er på vei fra Norge til USA med båt. På veien har de blitt hjulpet av redningsmannskaper sju ganger og endt opp i et titalls aviser. Nå har de kastet loss igjen - og er på vei mot USA fra England. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanerne Steve Shapiro (71) og Robert Wiese (71) har en drøm, som amerikanere flest. De skal nemlig seile fra Norge til USA med båten «Nora».

I juli i fjor startet ferden, og siden har de fått bistand fra redningsmannskaper hele sju ganger. Men nå har gutta kastet loss igjen.

- Vi er på vei over til USA. Reisen er ikke over, sier Steve Shapiro til Dagbladet fra båten.

Blitt reddet i Norge Shapiro er manusforfatter og bokforfatter, mens makkeren Bob Weise er Vietnam-veteran og tidligere helikopterpilot. De to har det siste døgnet dukket opp i alt fra irske The Times til BBC.

Tirsdag ble de nemlig tauet inn til Cornwall av engelske redningsmannskaper, som hadde reddet de to 71-åringene to ganger på tre dager, skriver BBC.

- Vi startet i Florø i en 38 år gammel Colin Archer Gaff-kutter. Vi ble dirigert rundt et kabelleggingsfartøy og kjørte over ei fiskeline, sier Shapiro til Dagbladet.  

Det endte med propellproblemer, en liten lekkasje og ingen strøm. 71-åringene ba om hjelp, Det norske redningsselskapet (RS) svarte og «Nora» ble tauet tilbake til Florø.
  Seilet mot vinden Men de stoppet ikke der. Turen gikk til Shetlandsøyene og Lerwick, hvor de håpet på en endelig reparasjon. Der var det imidlertid ingen hjelp å få, så 71-åringene satte kursen mot Inverness i Skottland. Kystvakta skriver på sine sider at de to gikk på grunn på vei inn i havna i Helmsdale den 31. august i fjor og måtte taues.
 
 - Vi seilet mot vinden og stoppet opp, og ble spurt om vi ville bli tauet tilbake til Lerwick eller fortsette mot Iverness. Da de så lekkasjen, insisterte de på å la dem taue oss til Wick (i Skottland, journ.anm.), sier Shapiro.

- Ingenting galt med båten Så dro de nedover Skottland via Caledoniakanalen. Noe etter Belfast seilte de på en sandbanke i det mørke farvannet og ble sittende fast. De ventet på tidevannet og seilte videre.
 
I Wicklow fikk de hjelp til å ankre opp av en redningsbåt. De var på vei ned mot Arklow da en storm ifølge Sapiro dyttet dem inn mot Dun Laoghaire-havna ved Dublin. Der fikk de problemer med vind i havna, båten fikk skader og den måtte igjen repareres. Så kom Cornwall.

PÅ VEI MOT USA:  Redningsmannskaper fra Wick Lifeboat Station tok 31. august dette bildet av båten «Nora», da de tauet henne og de to 71-åringene som hadde gått på grunn. Nora ligger her foran redningsbåten. Foto: RNLI/Mike MacDonald
PÅ VEI MOT USA: Redningsmannskaper fra Wick Lifeboat Station tok 31. august dette bildet av båten «Nora», da de tauet henne og de to 71-åringene som hadde gått på grunn. Nora ligger her foran redningsbåten. Foto: RNLI/Mike MacDonald Vis mer

Nå er de på vei mot Amerika igjen, i samme båt.

- Det er ingenting galt med båten! Det du ser er at malingen har flasset av på grunn av en høytrykksspyler, sier Shapiro til Dagbladet, mens de to 71-åringene seiler videre på turen fra Norge til USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media