71 eiendomsmeklere må legge ned

Kraftig nedgang i boligmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eiendomsmarkedet formidlet 15,5 prosent færre eiendommer første halvår i år enn i fjor. 71 meglerforetak er avviklet, ifølge Kredittilsynet.

Av disse har 12 foretak gått konkurs, og fem foretak har fått tillatelsene sine til å drive trukket tilbake av Kredittilsynet som følge av at foretakene ikke oppfyller kravene til positiv egenkapital. Tilnærmet halvparten av eiendomsmeklings-foretakene, det vil si 47 prosent, hadde negativt driftsresultat første halvår 2008.

Verst for nye boliger

Den nåværende økonomiske situasjonen i eiendomsmeklings-foretakene har gjort at Kredittilsynet i 2008 har fulgt opp bransjen tettere, blant annet gjennom ekstraordinær rapportering av regnskapstall, heter det i en pressemelding fra Kredittilsynet.

Boligmarkedet sliter tungt etter renteoppgang og finanskrise. Ikke bare har boligprisene stagnert eller falt flere steder, men det omsettes altså langt færre boliger enn normalt. Verst er markedet for nye boliger.

- Når det gjelder nye boliger er det bråstopp i salget, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund til Dagbladet.no.

Det merker både utbyggerne og eiendomsmeklerne.

- Naturlig sanering
Markedet for brukte boliger varierer veldig fra sted til sted, og verst sliter boligmarkedet i Oslo og Tromsø.

MANGE SLITER: 71 eiendomsmeklere har måttet legge ned det siste halvåret. Meklerselskapet på bildet har ingenting med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
MANGE SLITER: 71 eiendomsmeklere har måttet legge ned det siste halvåret. Meklerselskapet på bildet har ingenting med saken å gjøre. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

- Det er klart mange meklere merker at det går nedover, kanskje særlig enkeltmeklere. Mange jobber på hundre prosent provisjon, og da sier det seg selv at de må finne noe annet å gjøre hvis de ikke selger nok boliger, sier Tveter. 

 
Det betyr at lønna forsvinner helt dersom eiendomsmekleren ikke selger noenting.

Tveter mener den eksplosive veksten i eiendomsmarkedet - og antallet eiendomsmeklere - har vært unaturlig høyt de siste årene.

- Bransjen var nok uansett moden for en sanering nå, og jeg tror det ville ha skjedd en tilpasning uansett. Bransjen var rett og slett blitt for stor, og var ikke effektiv lenger. Dette skyldes i hovedsak fremveksten av kjedene, og tanken om at når en etablerte seg et sted måtte alle andre gjøre det samme, mener Tveter.


Utbyggerne sliter

Flere nye boligprosjekter er lagt på is i påvente av at boligmarkedet skal begynne å gå oppover igjen.

- Vi merker veldig at nyboligsalget stopppet opp omtrent for et år siden, da renta gikk opp. Vi selger jo fortsatt nye boliger, men færre enn før, sier administrerende direktør i Skanska Bolig AS, Sverre Movik.

Han sier selskapet setter som et krav at 50-60 prosent av boligene skal være solgt på forhånd før de starter å bygge.

71 eiendomsmeklere må legge ned

- Det er ikke alltid vi klarer, og derfor er det færre prosjekter som iverksettes. Salget er veldig mye lavere nå enn i 2006, sier Skanska.

Han tror flere utbyggere vil bukke under på grunn av nedgangen i boligmarkedet.

- Når man opplever dramatisk reduserte inntekter må kostnadene reduseres, sier Movik.