Frykter importsmitten:

71 smittefly på to uker

På litt over to uker har det blitt registrert minst én smittet person på hele 71 fly i Norge - 44 av dem kom fra utlandet. Nå vurderes skjerping av regler for utenlandske arbeidere.

SMITTE: En rekke fly har hatt coronasmittede om bord den siste tida. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SMITTE: En rekke fly har hatt coronasmittede om bord den siste tida. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Innreisereglene for utenlandske arbeidere vil strammes inn, erfarer NRK. Blant annet strammes det inn på unntakene importarbeidere har hatt til nå, og den såkalte fritidskarantenen fjernes.

Mandag ettermiddag klokka 16.00 skal regjeringen holde pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge. Fredag varslet Erna Solberg at regjeringen vil innføre nye nasjonale tiltak mot spredning av covid-19 i Norge.

Smitte med fly

Ifølge Folkehelseinstituttets oversikt for perioden 9. oktober til 22. oktober kom 44 av flyene fra utlandet, og det er flygninger fra Krakow og Gdansk som stikker seg mest ut. Fra disse polske byene er det registrert smitte på henholdsvis ni og sju fly.

- Dette er et eksempel på at vi påvirkes av smittenivået i andre europeiske land, og at god etterlevelse av karantenereglene i covid-19-forskriften er svært viktig for å hindre videre smittespredning i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

- Vi har flere eksempler på at slik smittespredning kan skje om karantene- og smittevernregler ikke følges, understreker han.

Vil kansellere fly

Fredag uttrykte Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, særlig bekymring for importsmitte fra Polen og Litauen, og siktet til at begge land har stigende smittekurve og et høyt antall arbeidsinnvandrere til Norge.

- Det er en enormt bratt smitteøkning i Polen. Jeg mener vi må bygge sterke barrierer for innreise til Norge nå, sa han til Aftenposten, og pekte på at dersom flyselskapene selv ikke velger å kansellere flygninger fra steder med høyt smittetrykk, bør nasjonale myndigheter gjøre det.

- I ytterste konsekvens bør vi innføre innreiseforbud fra land med mye smitte og stenge grensene.

Dagbladet har vært i kontakt med FHI for en kommentar vedrørende oversikten over smitte på fly, og deres vurdering av dette, men har foreløpig ikke fått svar.

UT MOT BIDEN: - Alt Biden vil snakke om er corona, corona, corona! Det sa Donald Trump på et valgkampmøte i Florida natt til lørdag, før han lovte at pandemien snart er over. Vis mer

Jobber med innskjerping

Nakstad sier til Dagbladet at reglene i dag gir arbeidsreisende anledning til å jobbe etter innreise til Norge når de har avlagt én negativ test.

- Man har likevel full karanteneplikt utenom arbeidstida og skal så langt som mulig unngå nærkontakt med andre. Man må dessuten avlegge ny negativ test etter fem dager for å kunne fortsette å jobbe, forklarer han.

VURDERER INNSTRAMMING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det jobbes med å skjerpe inn kravene til utenlandske arbeidere. Foto: Vidar Ruud / NTB
VURDERER INNSTRAMMING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at det jobbes med å skjerpe inn kravene til utenlandske arbeidere. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

I tillegg opphører unntaket dersom personen utvikler symptomer.

- Klare regler hjelper imidlertid lite hvis de ikke følges, og vi jobber for tida med hvordan dette kan skjerpes inn, slik at vi ikke får flere større smitteutbrudd på arbeidssteder, sier han og legger til:

- Vi har flere eksempler på smitteutbrudd som kobles til personer som har fått unntak for arbeidskarantene.

- Noe av det viktigste

Samtlige eksperter Dagbladet snakket med fredag, pekte på arbeidsinnvandring og importsmitte som risikofaktorer for stor økning i antall smittede.

Både Steinar Westin, professor i sosialmedisin på NTNU, og Bjørg Marit Andersen, tidligere smittevernoverlege på OUS, mente at karantenekravet for arbeidsinnvandrere må skjerpes, og at det er noe av det viktigste myndighetene kan gjøre for at Norge skal kunne beholde kontrollen over smittespredningen.

REGJERING: Helseminister Bent Høie sier at de positive tendensene fra tidligere i uka har snudd, og derfor varsles det innstramminger i smitteverntiltak allerede neste uke. Reporter: Frode Andresen. Video: Jonas Andersen Vis mer

- Jeg tror at vinteren kan bli ille hvis det ikke blir innført strengere tiltak nå. Vi står på randen av å få det slik som i mange andre land i Europa. Alt avhenger av hva helsemyndighetene gjør nå, sa Andersen.

På en pressekonferanse fredag sa statsminister Erna Solberg at hun er bekymret for Norge, og varslet at det i løpet av den kommende uka vil bli presentert nye nasjonale tiltak, spesielt rettet inn mot områder med stor smittespredning.

Smitte fra røde land

Mandag melder Trondheim kommune om seks nye smittede. Fire av disse har fått viruset under reise til såkalte røde land, skriver Adresseavisen.

- Det er fryktelig viktig at alle som kommer fra utlandet faktisk tester seg på Værnes, og at de bruker munnbind fram til de er kommet hjem i karantene, sier kommuneoverlege Tove Røsstad sier til Adresseavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer