72-åring fra Askøy døde av blodforgiftning

En foreløpig obduksjonsrapport viser at en 72 år gammel kvinne fra Askøy døde av blodforgiftning som følge av infeksjon.

VANNKRISE: Over 70 personer har vært innlagt på sykehus etter å ha blitt syke av drikkevannet på Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
VANNKRISE: Over 70 personer har vært innlagt på sykehus etter å ha blitt syke av drikkevannet på Askøy. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Politiet har mottatt den foreløpige obduksjonsrapporten etter at en 72 år gammel kvinne fra Askøy døde for rett over to uker siden.

- Den foreløpige undersøkelsen konkluderer med at dødsårsaken trolig er blodforgiftning som følge av infeksjon. Det er påvist DNA fra Campylobacter hos kvinnen og campylobacterbakterier har trolig ført til en tarminfeksjon som har medført blodforgiftning, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

Redusert immunforsvar

Da det ble kjent at kvinnen hadde omkommet, skrev Helse Bergen i en pressemelding at pasienten hadde en veldig alvorlig bakenforliggende grunnlidelse.

Nå utdyper politiet at kvinnen fikk behandling for en annen alvorlig sykdom før hun ble innlagt på HUS med mage og tarmsymptomer 8. juni.

- Kvinnens immunforsvar var sterkt svekket som følge av behandlingen og hun var derved ekstra utsatt for infeksjoner og påfølgende blodforgiftning, heter det i pressemeldingen.

Patologens foreløpige konklusjon er at kvinnen fikk blodforgiftning av Campylobacter fordi hun hadde en tarminfeksjon med denne bakterien, men at hun neppe ville fått blodforgiftning dersom hun ikke hadde hatt et redusert immunforsvar.

Politiet gikk i går gjennom rapporten med kvinnens nærmeste pårørende og deres bistandsadvokat. De pårørende er informert om at politiet går offentlig ut med det foreløpige resultatet.

Vannkrise

Alarmen gikk i begynnelsen av juni da mange i Askøy kommune ble syke. Det ble påvist store konsentrasjoner av E.coli-bakterier i et høydebasseng på Øvre Klepp i Askøy. Haukeland sykehus har identifisert bakterien Campolybacter som årsaken til sykdomsutbruddet. Den samme bakterien ble funnet i flere vannprøver fra Kleppe vannverk på Askøy.

Over 2000 askøyværinger har blitt syke av drikkevannet i kommunen.

En ettåring døde også i juni. Også her viste den foreløpige obduksjonsrapporten at dødsfallet har sammenheng med en infeksjon som kan ha blitt forverret av Campylobacter.

- Foreldrene har det veldig tøft i en tung tid og ønsker mest mulig fred og ro, har foreldrenes bistandsadvokat Kjetil Ottesen tidligere sagt til Dagbladet.

Begge dødsfallene etterforskes.