72-åring stjal strøm i 12 år

BERGEN (Dagbladet): På teknisk avansert vis, med hjelp av startkabler, klarte en eldre mann i Bergen å tappe strøm til leiligheten sin i 12 år uten å betale en krone. Nå er 72-åringen avslørt og dømt til betinget fengsel i 90 dager for grovt tyveri og for å ha satt andres liv i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen har lenge vært upopulær hos Bergenshalvøens Kommunale Kraftlag (BKK). I 1985 ble strømmen stengt i leiligheten hans i Solheimsviken i Bergen fordi han ikke hadde betalt sine regninger.

Han fant sin egen løsning. Som en Petter Smart har han koblet seg inn på stigeledningen ved hjelp av to skruer, startkabler og en hjemmelaget sikringsboks. Ingen bruk kunne leses av på el-måleren i huset. Strømleverandøren BKK observerte lys i leiligheten, men de klarte ikke å få kontakt med mannen før de fikk assistanse av politiet.

I domspremissene fra Bergen byrett er det i straffeskjerpende retning lagt vekt på at skruene var en kilde til kontaktsvikt, noe som kunne føre til brann i skumplasten rundt ledningene. Sikringsboksen var skjult i ei kiste i bygningen som i alt huser sju leiligheter.

Mannen var tiltalt for å ha stjålet strøm for 120000 kroner, men retten har skjønnsmessig redusert beløpet til et sted mellom 50000 og 60000 kroner ettersom det var vanskelig i ettertid å beregne hvor mye lys og varme mannen har hatt i leiligheten sin.

På grunn av mannens relativt høye alder har retten avgjort at han slipper å sone i fengsel. Det vil si at han må holde seg unna straffbare forhold som teknisk finurlige koblingsopphenginger de nærmeste to åra.