FETT I CALIFORNIA:  I California har overvekten blant barn og unge mellom 6 og 19 år blitt tredoblet siden 1980, viser en fersk rapport fra helsemyndighetene i USAs mest folkerike delstat. Her klassekompisene Mary Healy, Makayla Smith, Marissa Hamilton og Elizabeth Fedorchalk ved  Wellspring Academy  i Reedley, California -  en spesialskole som hjelper tenåringer and collegestudenter med fedmeproblemer. Marissa (i midten, med hendene for ansiktet) veide 155 kilo da hun kom til skolen i fjor høst. I løpet av to måneder gikk hun ned 20 kilo. FOTO: JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES/AFP.
FETT I CALIFORNIA: I California har overvekten blant barn og unge mellom 6 og 19 år blitt tredoblet siden 1980, viser en fersk rapport fra helsemyndighetene i USAs mest folkerike delstat. Her klassekompisene Mary Healy, Makayla Smith, Marissa Hamilton og Elizabeth Fedorchalk ved Wellspring Academy i Reedley, California - en spesialskole som hjelper tenåringer and collegestudenter med fedmeproblemer. Marissa (i midten, med hendene for ansiktet) veide 155 kilo da hun kom til skolen i fjor høst. I løpet av to måneder gikk hun ned 20 kilo. FOTO: JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES/AFP.Vis mer

72 millioner amerikanere ekstremt overvektige

Og det blir verre. Tyngst i Mississippi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Fedme rammer mer enn en firedel av den amerikanske befolkningen, ifølge landets helsemyndigheter. Den ekstreme overvekten koster 147 milliarder dollar hvert år.

- Fedme har blitt en av de største truslene mot folkehelsa, sa Thomas Frieden, direktør for det amerikanske senteret for sykdomskontroll og forebygging (CDC) tirsdag.

Ifølge senterets undersøkelser er hele 72 millioner amerikanere rammet av fedme, og tallet er økende.

- Dødelig risiko I 2000 hadde ingen amerikanske delstater en fedmeutbredelse på over 30 prosent. I dag er det ni delstater der hver tredje innbygger har en BMI på over 30. Siden 2007 har 2,4 millioner personer i USA krysset denne BMI-grensen, som er den medisinske definisjonen på fedme.

- Hvis vi ikke setter i gang tiltak mot fedme raskt, vil flere mennesker bli syke og dø av fedmerelaterte lidelser som hjertesykdommer, slag, type 2-diabetes og noen former for kreft, sa Frieden tirsdag.

Dyrt fett CDCs beregninger viser at fedmen koster 147 milliarder dollar i helsekroner årlig. Samtidig er helseutgiftene til en ekstremt overvektig person i gjennomsnitt nesten 1.500 dollar høyere enn for en normalvektig amerikaner.

Den afroamerikanske delen av befolkningen har høyest risiko for å rammes av fedme, mens personer med latinamerikansk bakgrunn er nest mest utsatt.

Henholdsvis 37 prosent og 30 prosent av den voksne befolkningen i de to gruppene er rammet.

Feitest i Mississippi Fedmeepidemien i USA har økt raskere enn noen kunne har forestilt seg, mener Frieden, som understreker at overvekten er et samfunnsproblem som krever inngrep.

Undersøkelsen fra CDC viser at Mississippi er USAs feiteste delstat.

Colorado er landets slankeste.

- Hvis du drar til Denver ser du sykkelstier og gangstier som faktisk er mye brukt, noe som indikerer at Colorado har en bedre kultur for fysisk aktivitet enn andre delstater, sier William Dietz ved CDC-senteret.

Vurderer sukkerskatt Forskerne sier behovet for en politisk kampanje mot fedmen er stort. I New York og California vurderer myndighetene blant annet å skattlegge drikker med høyt sukkerinnhold.

I en annen undersøkelse som ble presentert i det medisinske tidsskriftet Journal of Preventive Medicine tirsdag, slår forskerne fast at andelen ekstremt overvektige i USA mellom 1993 og 2007 økt med 90 prosent.

Undersøkelsen konkluderer også med at fedmerelaterte dødsfall har økt betraktelig.

(NTB-Reuters).