72 nye kullkraftverk kommer i Europa

Finanskrisen gjør det skitneste brenselet lønnsomt.

KULLKRAFT I REGNBUESKINN: Ett av Tysklands mange kullkraftverk, i nærheten av Frankfurt. Foto: REUTERS/ SCANPIX
KULLKRAFT I REGNBUESKINN: Ett av Tysklands mange kullkraftverk, i nærheten av Frankfurt. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Europa skal kutte klimagassutslipp, men i praksis er det kullkraftverk som bygges. En oversikt gjort av organisasjonen E3G viser at 72 kullkraftverk er under planlegging eller konstruksjon i Europa.

Til sammen vil de bidra med 69 700 megawatt- og mellom 300 og 350 megatonn CO2 årlig - noe som ifølge organisasjonen tilsvarer en femtedel av utslippene fra energisektoren i dag.

Kullkraft er den "skitneste" formen for fossil energi, det som slipper ut mest klimagasser og andre helse- og miljøskadelige partikler.

Ingen av de 72 planlagte kullkraftverkene er bygget med renseanlegg, men noen av dem skal kunne tilkoples seinere.

30 nye i Tyskland
De mest aktive landene når det gjelder bygging av kullkraftverk er Tyskland med totalt 30 prosjekt og Polen med 14 prosjekt. Italia står oppført med åtte, Storbritannia med sju, Nederland med fire prosjekter, Hellas med fire og Belgia med tre. I tillegg skal danskene konvertere flere mindre anlegg som i dag brenner biomasse og gass til å delvis forbrenne kull.

- Dette harmonerer svært dårlig med EUs mål om 20 prosent kutt i klimagassutslipp, 20 prosent fornybar energi og 20 prosent energiøkonomisering innen 2020. Det vil bli vanskelig å nå disse målene, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

EUS klima- og energipakke ble vedtatt før jul
.

- Bør forbys
Finanskrisen har gjort kull lønnsomt. Olje og gass, som tross alt er "renere" enn kull, er blitt dyrere, mens kullprisen er uberørt. Lars Haltbrekken frykter at lønnsomheten i kullkraft kan stige ytterligere.

- CO2-kvoteprisen er halvert på grunn av finanskrisen, og det er et illevarslende tegn på at lønnsomheten i fornybar energi kan gå ned, og lønnsomheten i kullkraft kan gå opp, sier han.

Naturvernforbundet mener det bør innføres forbud i de rike landene mot etablering av kullkraftverk uten CO2-håndtering.

- Vi mener det bør innføres forbud i de rike landene mot etablering av kullkraftverk uten CO2-håndtering. I klimaforhandlingene i Købehavn i desember, bør Norge jobbe for at EU får en kraftig utslippsforpliktelse. EU har sagt at de vil strekke seg til 30 prosent utslippskutt dersom andre rike land gjør det samme. Vi mener at de rike landene bør kutte 40 prosent, for at vi skal klare å holde temperaturendrigene under to grader. Det bør også strammes inn på muligheten for å kjøpe seg fri med klimakvoter. Da vil det bli vanskeligere å bygge kullkraftverk, sier lederen i Naturvernforbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer