73 år gammel dødsgåte kan bli løst

For 73 år siden ble et lik funnet ved en strand i Australia. Kroppen har aldri blitt identifisert.

MYSTERIUM: Den såkalte Somerton-mannen ble funnet i 1948. Identiteten hans har alltid vært ukjent. Foto: Wikimedia
MYSTERIUM: Den såkalte Somerton-mannen ble funnet i 1948. Identiteten hans har alltid vært ukjent. Foto: Wikimedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1.desember 1948 ble liket av en mann funnet ved Somerton Park i Australia. Identiteten hans har vært et mysterium i over 70 år, men nå kan det bli en løsning på det hele, skriver CNN.

Mange eksperter og lokale har opp gjennom årene hevdet at den ukjente mannen kan ha jobbet som en russisk spion under den kalde krigen.

Somerton-mannen

Mannen blir ofte referert til som Somerton-mannen - etter plassen han ble funnet.

Da liket først ble oppdaget, ble dødsfallet vurdert som mistenkelig og saken nøye etterforsket. Han var ikledd dress og slips, og hadde ikke noe form for identifikasjon på seg. Alle merkelappene på klærne hans hadde blitt fjernet. Alt han hadde på seg var to hårkammer, en brukt bussbillett til området, en ubrukt annenklasses billett, en pakke tyggegummi, sigaretter og en eske med fyrstikker.

Ingenting tydet på at Somerton-mannen hadde blitt utsatt for vold. Obduksjonen klarte ikke å slå fast dødsårsaken.

Han ble etter hvert begravd med en navnløs gravstein.

UIDENTIFISERT: Gravsteinen har vært uten navn siden 1948. Foto: Bletchley
UIDENTIFISERT: Gravsteinen har vært uten navn siden 1948. Foto: Bletchley Vis mer

«Det er avsluttet»

Fire måneder etter liket ble funnet, ble professor John Cleland hentet inn for å undersøke kroppen og mannens eiendeler på nytt. Da ble det gjort et mystisk funn.

Cleland oppdaget en liten lomme sydd inn i linningen på buksene til mannen. I lommen var det en liten, tett rullet lapp med ordene «Tamám Shud», som kan bli oversatt til «Det er avsluttet». Dette er de siste ordene i diktet «The Rubaiyat», og lappen var revet ut fra en bok.

Boka ble seinere levert inn til politiet av en anonym mann som hevdet å ha funnet den i bilen sin. Han hadde ikke mer informasjon å gi.

Denne boken ga politiet flere ledetråder i saken.

DREPT: Denne skissen viser Joseph Henry Loveless, mannen som ble funnet drept og partert i ei hule for 40 år siden. Bilder fra CNN. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det første var et telefonnummer på baksiden av omslaget. Politiet klarte å spore telefonnummeret til en kvinne i Adelaide. Hun skal angivelig ha blitt forferdet da hun ble konfrontert med funnet og dødsfallet, men nektet for at hun kjente til mannen. Det ble også funnet flere nedskrevne bokstaver, som kan se ut som en kode.

KODE: I boken var det skrevet ned flere bokstaver. Det har vært spekulert at dette er en type kode. Foto: Australian Police
KODE: I boken var det skrevet ned flere bokstaver. Det har vært spekulert at dette er en type kode. Foto: Australian Police Vis mer

Satser på DNA

Det har gått mer enn 70 år siden mannen ble funnet, og det settes nå i gang med nærmere forskning for å prøve å komme til bunns i det hele. Kisten har blitt gravd opp og fraktet til rettsmedisinsk for videre undersøkelser.

Australske myndigheter har sagt at de har som hensikt å ta DNA fra restene hvis det er mulig.

- Teknologien som er tilgjengelig nå er helt klart lysår foran teknikkene som var tilgjengelig da kroppen ble funnet i 1948. Vi vil bruke alle metoder vi har til rådighet for å prøve å få løst dette mysteriet, forteller Dr. Anne Coxon fra Forensic Science til Newcastle Herald.

Undersøkelsene er en del av Operation Presevere, som har som mål å identifisere alle uidentifiserte levninger i Australia

FUNNET: Bildet viser der liket til mannen ble funnet for over 70 år siden. Foto: Australian Police
FUNNET: Bildet viser der liket til mannen ble funnet for over 70 år siden. Foto: Australian Police Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer