Beklager:  Akershus universitetssykehus medgir svikt i saken der en 73-åring skal ha blitt underernært over lengre tid. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Beklager: Akershus universitetssykehus medgir svikt i saken der en 73-åring skal ha blitt underernært over lengre tid. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

73-åring ble lagt inn etter lårhalsbrudd, døde av underernæring

Ahus beklager at mannen ble oversett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Den 73 år gamle mannen som døde på Ahus sykehus i 2013 skal ha gått ned 21 kilo før han døde. Det melder Aftenposten.
73-åringen ble først lagt inn med lårhalsbrudd etter et epileptisk anfall, men skal så ha blitt offer for en omfattende omsorgsvikt på sykehuset. Den 15. april ble han skrevet ut, for så å dø den 1.juni.

-Min far sultet i hjel på Ahus, i Norge i 2013. Det skal ikke være mulig. Sånn skal ingen pasienter utsettes for, sier den omkomnes sønn under et intervju med Aftenposten.

- Manglende ernæring pågikk over flere uker
- Det sentrale er pasienten var en eldre, fungerende mann som ble innlagt for hoftebrudd.  Manglende ernæring pågikk over flere uker, og resulterte i at han sakte, men sikkert sultet til døde. Det var ingen akutt situasjon der legene måtte handle raskt for å redde liv, og hvor det kan skje komplikasjoner, sier advokat Gunn Marit Indreiten i saken.

Hun får støtte av fylkeslegen i Akershus som uttaler at mannen døde som følge av systemsvikt over lang tid. Fylkeslegen har kommet til at sykehuset har brutt sitt forsvarlighetskrav.

Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har på sin side erkjent ansvar i saken, og sykehuset beklager hendelsen dypt og skal ha igangsatt tiltak for å hindre lignende hendelser.

Fokuserte på behandling av lårhalsbrudd
- Det tok for lang tid før den alvorlige ernæringsmessige situasjonen ble erkjent og vi fant frem til en hensiktsmessig måte å gi pasienten ernæring på. Tilførsel av ernæring på vanlige måte via munnen eller vanlig sondeernæring lykkes ikke hos denne pasienten. Ernæringssituasjonen kom dessverre i bakgrunnen og det ble fokusert på behandling av lårhalsbrudd og lungebetennelse, sier fagdirektør Pål Wiik til Aftenposten.