73-åring søkkrik på sol

Solgründer Alf Bjørseth (73) er blitt søkkrike på solsuksessen Scatec Solar. Og i tillegg regner det på konsernsjefen.

SOLENERGI: Solgründer Alf Bjørseth (73) og hans Scatec Solar er nå størst på solenergi i Afrika. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
SOLENERGI: Solgründer Alf Bjørseth (73) og hans Scatec Solar er nå størst på solenergi i Afrika. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Da Scatec Solar ble notert på Oslo Børs i fjor høst var stemningen i aksjemarkedet laber. Tilretteleggerne i ABG Sundal Collier og Carnegie måtte halvere kursen til 19 kroner for å få lokke til seg nok investorer.

Siden da har det meste gått riktig vei for seriegründer Alf Bjørseths seneste solsuksess, skriver Finansavisen i dag.

Og aksjekursen er mer enn doblet.

I går steg aksjen nye 7,7 prosent til 39,30 kroner og ny all-time high, etter at selskapet annonserte en ny gigantkontrakt i Sør-Afrika. Tirsdag stiger aksjen nye 2,5 prosent og selskapet er da verdsatt til 3,75 milliarder kroner.

Satset 300 millioner Bjørseth etablerte på 1990-tallet solselskapet REC, og fikk nesten én milliard kroner da han solgte seg ut av selskapet rett før børsnoteringen i 2006. Rundt 300 millioner av REC-pengene puttet han inn i Scatec Solar, som nå er i ferd med å bli en enda større suksess, skriver avisen.

Gründeren eier 27,4 millioner aksjer, og disse er da verdt 1,1 milliarder kroner.

Også konsernsjef Raymond Carlsen, som er selskapets femte største aksjonær, har til salt i grøten. Verdien av hans 2,7 millioner aksjer er 109 millioner kroner.

Verdens største Scatec Solar har spesialisert seg på å bygge og eie solparker. Mange av solparkene selskapet har bygget ligger i Sør-Afrika, men det norske selskapet er etablert på alle kontinenter, bortsett fra i Australia.

Gårsdagens avtale i Sør-Afrika er den største i selskapets historie.

- Dette er det største prosjektet vi noensinne har fått, og de tre parkene vi skal bygge vil kreve samlede investeringer på litt over 3 milliarder kroner, sier Carlsen til Finansavisen.

- Vi er nå den største spilleren på dette området i Sør-Afrika, og for den saks skyld i hele Afrika, legger han til.

Flere nyheter Meglergigant ser oljepris på 65 - 70 dollar
- Vi beveger oss utfor en uungåelig klippe
Aksjerally på melding

SOLENERGI: Norske Scatec Solar bygger gigantiske solkraftverk som denne i Kalkbult i Sør-Afrika. Foto: Scatec Solar
SOLENERGI: Norske Scatec Solar bygger gigantiske solkraftverk som denne i Kalkbult i Sør-Afrika. Foto: Scatec Solar Vis mer