UT PÅ TUR: Tove Voss holder koken og bygger nytt reisebyrå - det tredje i rekken. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
UT PÅ TUR: Tove Voss holder koken og bygger nytt reisebyrå - det tredje i rekken. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

Suksess etter suksess

75-årig gründer startet nylig sitt tredje reisebyrå

Reiselivsnestoren Tove Voss har fylt 75 år, men hun ser ingen grunn til å ta det med ro av den grunn.

(Finansavisen): Hun har nettopp kommet hjem fra Barbados i Karibia, hvor hun har studert 5-stjernershoteller, guidede turer, restaurantlivet, attraksjoner og cruiseskip.

– Nå skal jeg lage pakker med reiser til Barbados med British Airways via London. Det blir en av nyhetene til årets vintersesong, sier Voss til Finansavisen

Hun kjenner paradisøya godt etter å ha bodd der ett år på begynnelsen av 70-tallet. Hun var plassjef for SAS og deres reisebyrå Globetrotter.

– Det er et helt fantastisk sted. Vannet er som fløyel, sier hun og drømmer tilbake til yngre dager da hun festet på klubber om natten og fulgte opp norske, svenske og danske turister på dagtid.

Seriegründer

Siden den gang har hun startet tre suksessfull reisebyråer i Norge. Det første var Select Tours som hun og Unni Olav startet sammen på 90-tallet. Det ble kjøpt av Apollo. Så i 2004 startet hun Escape Travel sammen med milliardæren Per G. Braathen. I dag omsetter selskapet for over en halv milliard. Braathen kjøpte ut Voss i 2014, og hun ble ilagt 16 måneders karantene.

De fleste tenkte hun nå ville pensjonere seg, men så fort karantenetiden var utløpt, var hun i gang igjen. Vista Travel så dagens lys. Det er bygd på samme lest som Escape Travel.

– Men vi bruker andre leverandører, med noen få unntak, sier Voss til Finansavisen.

Hun eier 30 prosent, resten kontrolleres av milliardæren Knut Axel Ugland i Grimstad, som også eier en rekke forretningsreisebyråer og spesialreiseselskaper.

Budsjettet i boks

Og på Sørlandet er de strålende fornøyde med hva Voss har oppnådd i løpet av de to første driftsårene.

I fjor omsatte Vista Travel for 44,9 millioner kroner. Det var mer enn en dobling fra 2016 da salget stanset på 21,7 millioner. Og 2018 ser ikke ut til å bli noe dårligere.

– Vi hadde et mål om å omsette for 55,1 millioner kroner i år. Nå mangler vi bare 600.000 kroner for å nå det målet, sier Voss som leder en stab på syv ansatte.

De fleste reisene for i år er allerede solgt, så hun regner med at omsetningen ender på rundt 58 millioner. Det vil i så fall være en vekst på 29 prosent fra i fjor.

– Det er vel ikke så galt for et firma som bare har holdt på i tre år? Neste år sikter vi oss inn mot 70 millioner kroner, sier Voss.

Bunnlinjen viste for første gang et plussresultat i fjor, og endte på 1,1 millioner kroner.

– Resultat kunne vært enda litt høyere, men vi ga en bonus på 300.000 kroner som de ansatte delte, sier Voss til Finansavisen.

En positiv utvikling er at bruttomarginen økte litt fra 2016 til i fjor. Den steg med 1,2 prosentpoeng og endte på 18,55 prosent.

Seiler i nye farvann

Voss omtales som den som innførte elvecruise som et produkt i Norge, og det er Voss selger mest av. Hun chartrer egne båter som seiler på europeiske elver og hun selger enkeltreiser til de som vil på andre reiser. Nå lanserer hun også to nyheter.

– Vi satser på elvecruise i Ukraina og et luksuscruise langs Nilen. Med på turen har vi en svensk reiseleder som er egyptolog, sier Voss.

Hun har drømt om disse cruisene lenge, men de sikkerhetsmessige utfordringene i Ukraina og Egypt har ikke vært gode nok til at hun har turt før.

Tove Voss selger flest togturer med Orientekspressen. Her presenterer Daniel Wägeli de gamle klasseiske vognene til Orientekspressen.
Foto: Gorm K. Gaare/Dagbladet
Tove Voss selger flest togturer med Orientekspressen. Her presenterer Daniel Wägeli de gamle klasseiske vognene til Orientekspressen. Foto: Gorm K. Gaare/Dagbladet Vis mer

Kundene hennes er i hovedsak 50 år og eldre, det er mange par som reiser og de bruker i gjennomsnitt 16.000 kroner på en reise.

Et annet satsingsområde fremover blir mat- og vinturer. De går til Italia og Champagne i Frankrike, og hun satser også på Kent i Storbritannia.

– Mange vet det ikke, men de lager veldig gode musserende viner i Kent, sier Voss.

Foruten elvecruise er togturer en spesialitet. Da snakker vi ikke pendlertog med NSB, men luksusreiser.

– I år lanserer vi reiser i Canada, men det vi selger mest av er turer med Orientekspressen fra London til Venezia, sier Voss til Finansavisen.

Selv om turen varer mindre enn to døgn, må du ut med 21.000 kroner for de billigste lugarene.

– Noen vil mene det er dyrt, men det er en helt spesiell opplevelse, sier Voss.

Flere økonominyheter

Den største trusselen for verdensøkonomien
Hvorfor er Donald Trump en så viktig karakter i historien?