75 gisler er forsvunnet

Minst 75 gisler fra terroraksjonen i Moskva er «borte». De er verken erklært døde eller registrert på listene over mennesker som er på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): De savnede kaster et både underlig og mistenkelig lys på redningsaksjonen i terrorens teater natt til lørdag for ei uke siden. Hvorfor er så mange borte? Hva har skjedd med dem?

Sporløst forsvunnet

Ifølge de siste rapporter får 155 tidligere gisler, blant dem fire barn, fortsatt medisinsk behandling etter forgiftningen de ble utsatt for under redningsaksjonen. Moskvas helsekomité sier til nettavisa Gazeta.Ru at 500 tidligere gisler har sluppet ut av sykehus. Mens de offisielle dødstallene fortsatt er 119. Sju skal fortsatt være i en alvorlig tilstand. Det totale antallet gisler inne i teatret da spesialstyrker stormet inn, var ifølge myndighetene 858.

Hvis 664 ble sendt til sykehus og 119 er døde, hvor er da de siste 75?

Sjefen for Moskvas helsemyndigheter, Andrej Seletsovskij, sier at legene ikke har noen opplysninger om hvor de savnede er. Det er merkelig, for alle myndighetspersoner sier at ingen var meldt savnet, eller var rapportert å ha dratt hjem på egen hånd i forbindelse med redningsaksjonen.

Russiske nettsteder opererer med at så mange som 118 kan være borte.

Døden i svarte klær?

Ifølge en teori kan mange som var kledd i svarte klær, ha blitt henrettet under stormingen. De fleste terroristene var iført svart fra hode til ankler. Og mange av terroristene ble summarisk henrettet under stormingen av teatret.

Fortvilte slektninger og venner forsøker nå å finne ut av hva som kan ha skjedd. Slektninger til savnede som ikke står på noen lister, forsøker nå å ta seg fra likhus til likhus i Moskva for å spore opp sine døde.

Samtidig stilles spørsmålet: Hvorfor trenger man hemmelighold og forvirring når nasjonen har behov for å stå sammen i sorgen etter terroraksjonen?

En av de savnede er den 19-årige studenten Dmitrij Rodinov. Venner av ham som satt sammen med ham på sekstende rad, sier at Dmitrij var sammen med dem da gassen ble pumpet inn i teatret.

Som de andre vennene sine la Dmitrij pass, førerkort, studentkort i en egen lomme i jakka si, så det skulle bli lett å identifisere ham, død eller levende.

Militæraksjon

Dmitrijs foreldre har sjekket alle sykehus for å finne sønnen, men han er ikke på noen lister over verken syke eller døde.

Ifølge Gazeta.Ru fant en familie helt tilfeldig sin sønn, en kadett i svart uniform, på et likhus som var forbeholdt de døde terroristene.

Samtidig starter nå de russiske styrkene en storstilt militæraksjon for fysisk å knekke den tsjetsjenske motstanden og de tsjetsjenske terrorcellene. De rundt 60000 soldatene stasjonert i og rundt Tsjetsjenia skal inn igjen i opprørsrepublikken for å knuse all motstand.

Forsvarsminister Sergej Ivanov varslet i går en «storstilt, tøff, men fokusert spesialoperasjon».

I AKSJON: Soldater bærer ut gisler fra teaterbygningen i Moskva. 664 gisler ble sendt til sykehus og 119 er døde. 75 er dermed forsvunnet.