75 personer matforgiftet på julebord i Sverige

Nå avlyser restauranten de siste julebordene denne sesongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det som skulle være hyggelige julebord med kolleger og venner ble et førjulsmareritt for 75 personer i Luleå i Sverige, melder Norrbottens Kuriren.

Det begynte tirsdag i forrige uke da 35 ansatte ved Trafikverket besøkte restaurant Färjan for å ha sitt julebord. Innen to døgn etter feiringene hadde ti personer blitt slått ut av spysyke, noen av dem hadde også fått feber.

Hver tredje gjest Tre dager senere, fredag den 14. desember, besøkte 79 ansatte ved Moderna försäkringar samme restaurant. Innen to døgn etter julebordet hadde 15 personer blitt syke.

På lørdag var det nok et julebord på Färjan. Da var det to bedrifter som var der, til sammen 94 personer, og 50 av dem ble syke.

Til sammen ble hver tredje matgjest ble spysyk etter å ha spist julemat på Färjan i forrige uke.

Matforgiftet Det har allerede blitt tatt prøver av en del av de som har blitt syke, og Luleå kommune har varslet at de skal ta prøver av maten på restauranten.

- Det er klart at det dreier seg om matforgiftning, det kan jeg si selv om vi ikke har fått svar på prøvene som har blitt tatt, sier Anders Österlund, som er smittevernlege i Norrbotten, til den svenske avisa.

Restauranten har nå bestemt at de ikke vil serevere flere julebord denne sesongen.

- Dette er det verste som kan skje en restaurant. Det som har skjedd er merkelig, fordi vi er veldig nøye på maten og personalets hygiene, sier Johan Isaksson ved restauranten.

Samme mat En annen restaurant i Luleå serverer samme mat som Färjan, men der har ingen blitt syke.

- Det som har hendt er vanskelig å forklare, fordi at de serverer samme mat på Olivers. Smitten kan jo ikke sitte i veggene, sier smittevernlegen.