75 prosent sjanse for at monstervulkan våkner

- I tre av fire tilfeller når Eyjafjallajökull har fått et utbrudd så har den store naboen Katla også fått et. Forsker advarer mot tsunami og enorme flodbølger.

MONSTERVULKAN: Slik kan det se ut dersom Katla våkner opp. Ifølge den islandske vulkanforskeren Magnus Tumi Gudmundsson er det 75 prosent sjanse for at den våkner. Dette kan skape tsunami og enorme flodbølger. Foto: Library of Vestmannaeyjar
MONSTERVULKAN: Slik kan det se ut dersom Katla våkner opp. Ifølge den islandske vulkanforskeren Magnus Tumi Gudmundsson er det 75 prosent sjanse for at den våkner. Dette kan skape tsunami og enorme flodbølger. Foto: Library of Vestmannaeyjar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - I tre av fire tilfeller når Eyjafjallajökull har fått et utbrudd så har den store naboen Katla også fått et, sier  vulkanforskeren til Magnus Tumi Gudmundsson til Aftonbladet TV

Vulkanforskeren mener det har skjedd samtidig eller ved et senere tidspunkt når Eyjafjallajökull har hatt et utbrudd.

Katlas vulkankrater har en diameter på 10 kilometer og har et utbrudd med rundt 40 og 80 års mellomrom. Det siste utbruddet var i 1918, bortsett fra et mindre utbrudd i 1955.

- Det er ingen regel, men det betyr at det er en stor sannsynlighet for at Katla får et utbrudd i nær fremtid, kanskje innen et år eller to, sier Gudmundsson.

TsunamiReidar Trønnes er professor ved institutt for geologi og bergteknikk på NTNU. Han forteller at geologer og sivilforsvaret på Island har forberedt et hovedutbrudd i vulkanen Katla siden tidlig på åtti-tallet.

- Katla anses å være en vulkan på overtid. Hovedutbrudd fra de to vulkanene har historisk sett ligget tidsmessig nært, sier Tønnes som opplyser om at Katla vanligvis har hatt to store utbrudd i løpet av hvert hundrede år.

- Blir det et hovedutbrudd må vi regne med store flommer, enorme flodbølger og tsunamier, sier Tønnes.

Han forklarer konsekvensforløpet med at store mengder vann slippes ut av vulkanens kaldera og vil strømme ned østsiden av Myrdalsjökull som er isbreen som dekker Katla. Vannmassene vil treffe havet med stor kraft og vannstanden vil øke voldsomt i flere minutter. Dette vil igjen generere en tsunami som sannsynligvis vil ødelegge de lavereliggende delene av tettstedet Vik på Island.

MonstervulkanDagbladet har tidligere omtalt faren for et utbrudd i monstervulkanen og geofysiker Pall Einarsson ved universitetet på Island støttet da opp om Gudmundssons uttalelser.

KATLA: Katla er dekt av isbreen Myrdalsjökull. Foto: Wikipedia
KATLA: Katla er dekt av isbreen Myrdalsjökull. Foto: Wikipedia Vis mer

- Basert på tidligere vulkanutbrudd og historiske hendelser ved Katla er det stor sannsynlighet for at det vil komme et utbrudd i nærmeste framtid etter aktiviteten ved Eyjafjallajökull, sier Einarsson.

LangvarigVulkanen under Eyjafjallajökull på Island kan i verste fall fortsette å spy aske ut i atmosfæren i månedsvis, frykter eksperter.

- Det er svært variabelt hvor lenge disse utbruddene varer. Alt fra noen dager til over et år. Etter utbruddets intensitet å dømme kan det se ut til å bli langvarig, sier geofysikeren Magnus Tumi Gudmundsson.

Ifølge Thorsteinn Jonsson ved Islands meteorologiske institutt varte et utbrudd for om lag hundre år siden i et helt år. Det kan skje igjen, advarer han.

- Men utbruddet kan også ebbe ut om to-tre uker, slik noen andre lignende utbrudd har gjort, sier han.

Flytrafikk- Det ser ut som at vindretningen brer seg sørover i løpet av søndag, og det kan føre til at innlandstrafikken muligens kan starte igjen på mandag. Men for alt jeg vet kan det hele snu i mellomtida, sier statsmeteorolog Jan-Erik Johnsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet i går.

Her kan du selv følge med på Katla direkte.

EYJAFJALLAJÖKULL: - I tre av fire tilfeller når Eyjafjallajökull har fått et utbrudd så har den store naboen Katla også fått et, sier vulkanforsker Magnus Tumi Gudmundsson. Foto: REUTERS/Icelandic Coast Guard/Arni Saeberg/Scanpix
EYJAFJALLAJÖKULL: - I tre av fire tilfeller når Eyjafjallajökull har fått et utbrudd så har den store naboen Katla også fått et, sier vulkanforsker Magnus Tumi Gudmundsson. Foto: REUTERS/Icelandic Coast Guard/Arni Saeberg/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer