75 prosent sjanse for at monstervulkan våkner

- I tre av fire tilfeller når Eyjafjallajökull har fått et utbrudd så har den store naboen Katla også fått et. Forsker advarer mot tsunami og enorme flodbølger.

MONSTERVULKAN: Slik kan det se ut dersom Katla våkner opp. Ifølge den islandske vulkanforskeren Magnus Tumi Gudmundsson er det 75 prosent sjanse for at den våkner. Dette kan skape tsunami og enorme flodbølger. Foto: Library of Vestmannaeyjar
MONSTERVULKAN: Slik kan det se ut dersom Katla våkner opp. Ifølge den islandske vulkanforskeren Magnus Tumi Gudmundsson er det 75 prosent sjanse for at den våkner. Dette kan skape tsunami og enorme flodbølger. Foto: Library of Vestmannaeyjar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - I tre av fire tilfeller når Eyjafjallajökull har fått et utbrudd så har den store naboen Katla også fått et, sier  vulkanforskeren til Magnus Tumi Gudmundsson til Aftonbladet TV

Vulkanforskeren mener det har skjedd samtidig eller ved et senere tidspunkt når Eyjafjallajökull har hatt et utbrudd.

Katlas vulkankrater har en diameter på 10 kilometer og har et utbrudd med rundt 40 og 80 års mellomrom. Det siste utbruddet var i 1918, bortsett fra et mindre utbrudd i 1955.

- Det er ingen regel, men det betyr at det er en stor sannsynlighet for at Katla får et utbrudd i nær fremtid, kanskje innen et år eller to, sier Gudmundsson.

TsunamiReidar Trønnes er professor ved institutt for geologi og bergteknikk på NTNU. Han forteller at geologer og sivilforsvaret på Island har forberedt et hovedutbrudd i vulkanen Katla siden tidlig på åtti-tallet.

- Katla anses å være en vulkan på overtid. Hovedutbrudd fra de to vulkanene har historisk sett ligget tidsmessig nært, sier Tønnes som opplyser om at Katla vanligvis har hatt to store utbrudd i løpet av hvert hundrede år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.