Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

75 prosent til Obama

... i Jakarta. Supertirsdagen i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rivalene som kjemper om å bli demokratene og republikanernes presidentkandidat, har ventet lenge på denne dagen - supertirsdagen, da hele 24 delstater over hele USA holder sine nominasjonsvalg. Resultatet vil etter alt å dømme vise hvem som til slutt stiller i presidentvalget i november.

Men allerede i morgentimene foreligger de første uoffisielle resultatene. Demokratene bosatt i Indonesias hovedstad Jakarta kunne ved midnatt lokal tid gå til stemmeurnene, og opptellingen ser ut til å gi Barack Obama 75 prosent, mot Hillary Clintons 25 prosent, ifølge Democrats Abroad, demokratenes utenlandsorganisasjon.

Oppvekstland

Indonesia, der Obama bodde flere år som barn, er først ut blant over 30 land som avholder egne nominasjonsvalg for demokratene i løpet av den kommende uka, og flere av velgerne vektlegger hans tilknytning til landet som grunn til å stemme på ham, melder AP.

- Jeg stemmer på Obama på grunn av hans indonesiske bakgrunn. Den vil styrke ham i internasjonale forhold, sier Peter Gardiner (22).

- Dette er første gang at noen som er vokst opp i Indonesia, stiller som presidentkandidat, bemerker Tristram Perry, en diplomat ved USAs ambassade i Jakarta.

Elleve delegater

For demokratene teller alle disse utenlandsvelgerne som én delstat under primærvalgene, og elleve delegater herfra blir sendt til landsmøtet i august, der presidentkandidaten formelt pekes ut.

I mange land vil stemmegivningen foregå i improviserte valglokaler - ei smultringsjappe i Kambodsja, en pub i Irland og en Starbucks-filial i Thailand - i tillegg til at utenlandsdemokratene for første gang vil kunne stemme over Internett.

Over 6 millioner utenlandsdemokrater er stemmeberettigede, men tradisjonelt har få benyttet seg av muligheten. Democrats Abroad håper muligheten for nettstemming vil kunne bedre på dette.

Ikke for republikanerne

Republikanerne kan ikke kjøre et liknende opplegg med velgeroppmøte og nettstemming, siden Republicans Abroad er en organisasjon som er uavhengig av moderpartiet. Utenlandsvelgere må isteden registrere seg i USA og få stemmesedlene tilsendt til bostedsadressen i tide til de republikanske utenlandsprimærvalgene, som går av stabelen seinere i år.

Dagbladet.no følger supertirsdagen både fra USA og Oslo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media