750 drept ved Najaf

Det hittil blodigste slaget i krigen i Irak finner sted ved Najaf. Amerikanske tropper har nå omringet byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harde kamper foregår ved byen Najaf, ti mil sør for Bagdad. Amerikanske offiserer på stedet rapporterer om harde strider.

Sky News har en reporter ved Najaf. Han forteller at det er tusenvis av soldater og mange stridsvogner med i kampene.

Han forteller også at amerikanske stridsvogner havnet i elva da de forsøkte å krysse Eufrat på en provisorisk bro som kollapset.

To stridsvogner slått ut

Tre av stridsvognene ble isolert og kom under iraksk ild, melder reporteren.

Fly fra koalisjonsstyrkene skal ha beskyttet soldatene i stridsvognene ved å angripe de irakske styrkene fra lufta, nyhetsbyrået AP melder at mange irakske soldater ble drept i disse angrepene.

Det meldes nå at irakerne har bedt om forsterkninger, og at et ukjent antall soldater er på vei nordover fra byen Karbala mot Najaf.

To amerikanske M1-A1 Abrams stridsvogner er meldt ødelagt i kampene, men foreløpig benekter USA at noen av deres soldater er drept.

En etterretningsoffiser fra 1. brigades tredje infanteridivisjon opplyser at rundt 750 irakske soldater er drept i kampene.

Flere sivile døde

I tillegg kommer et ukjent antall drepte i Bagdad og de andre byene der har vært massiv bombing og harde kamper. Samtidig har mange sivile irakere måttet bøte med livet. Initiativet Iraq Body Count er et uavhengig initiativ for å telle antall sivile ofre i krigen i Irak.

Det er basert på en egen metode som er utviklet professor Marc Herold ved Universitetet i New Hampshire. Basert på en systematisk sammenstilning av ulike rapporter i media, kartlegger han systematisk meldinger om drepte. Metoden ble brukt under krigen i Afghanistan og er videreutviklet nå.

Akkurat nå er mellom 213 og 292 sivile irakere drept ifølge initiativet.

CNN melder at 43 soldater fra koalisjonsstyrkene hittil har mistet livet i kampene.

Kan rykke inn i Basra

I sør ble det sent i går kveld rapportert at lokale shiamuslimer gjorde opprør mot Saddams soldater, men både irakere og TV-kanalen Al-Jazeera har benektet dette.

Opprøret skal ha startet etter at britiske tropper i en lynaksjon gikk inn i millionbyen og tok lederen for det lokale Baath-partiet til fange. 20 personer skal ha blitt drept i aksjonen.

- Det ser ut som om det var et opprør i Basra i går kveld, sier talsmann for det briske forsvaret, Al Lockwood i dag.

Han sier at sivile irakere gikk til angrep på irakske soldater som forsvarte byen mot de britiske styrkene. Ifølge reportere utenfor byen skal de irakske soldatene har rettet bombekastere mot sivile inne i Basra.

De britiske styrkene forsøkte i går kveld å beskytte sivilbefolkningen ved å slå ut stillingene som rettet skytset innover i byen.

Styrkene står nå klare til å rykke inn i byen for å hjelpe sivilbefolkningen mot å bli massakrert av egne soldater.

Demonstrasjoner i Basra

Britene har forsøkt å iscenesette et opprør i byen ved hjelp av flyveblader og høyttalere. Sivilbefolkningen i millionbyen er isolert, og har ikke tilgang til rent vann. Røde Kors frykter for en humanitær katastrofe, med utbrudd av sykdommer.

To britiske soldater i en stridsvogn døde ved Basra i går etter at en annen britisk stridsvogn hadde åpnet ild mot den.

Amerikanske fly slapp satellittstyrte bomber mot sentrum i Basra, og de skal ha truffet militære mål som var skjult som sivile bygninger.

Britiske reportere melder også at mange innbyggere demonstrerte i gatene i går kveld, og at flere bygninger ble satt i brann.

Meldingene er ikke bekreftet.

<B>ROYAL MARINES: Omar Rawlings (t.v.) og Del Morton smiler mens de klemmer seg inn i stillingen etter kraftig regnvær. De er like ved byen Najaf hvor det pågår harde kamper.
<B>SNIKSKYTTER: En britisk snikskytter står i jeepen og sikter inn sine mål ved Najaf.