Rettssikkerhet:

- 7500 kriminelle går fri i Oslos gater

Høyres justispolitiker Hårek Elvenes er alvorlig bekymret. - Norge skal ikke være et fristed for kriminelle.

- KRIMINELLE GÅR FRI: -Norske og utenlandske kriminelle unnlater å møte opp i retten, tiltaler og dommer blir ikke forkynt. Det fører til at kriminelle går fri, sier Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- KRIMINELLE GÅR FRI: -Norske og utenlandske kriminelle unnlater å møte opp i retten, tiltaler og dommer blir ikke forkynt. Det fører til at kriminelle går fri, sier Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres stortingsrepresentant og justispolitiker Hårek Elvenes vil ha slutt på at kriminelle «lurer» rettssystemet, og unndrar seg straff.

- Kriminelle som vandrer fritt rundt i gatene bryter med folks rettsoppfatning. Bare i Oslo politidistrikt er det 7500 saker som er påtalemessig avgjort - det vil si at politi og statsadvokat har bestemt at vedkommende skal tiltales - hvor det ikke er avsagt dom. Norske og utenlandske kriminelle unnlater å møte opp i retten, tiltaler og dommer blir ikke forkynt. Det fører til at kriminelle går fri, sier Hårek Elvenes.

Tall Elvenes har hentet fram viser at det bare i år i Oslo politidistrikt er 7549 saker som er påtaleavgjort, men hvor det ikke er avsagt rettskraftig dom.

- Det er fullstendig uholdbart at 7500 påtaleavgjorte saker ikke har ført til rettskraftig dom. Det går på tryggheten løs. Slik kan og skal vi ikke ha det, fastslår Hårek Elvenes, i Stortingets justiskomité.

- Beskytte samfunnet

Elvenes frykter at Norge skal bli et fristed for kriminelle utlendinger.

- Svært mange av disse som unndrar seg straff er utlendinger uten fast eller kjent adresse. Det er uakseptabelt at de kommer til Norge, utøver kriminalitet, og attpå til slipper straff.

Elvenes peker på at problemet er sammensatt.

- Det er flere årsaker til at kriminelle går fri. Noen gjemmer seg slik at tiltalene ikke blir forkynt, andre møter ikke opp til rettsforhandlingene. Det er også mange eksempler på at kriminelle ikke møter opp når dom skal avsies, slik at straffen ikke blir forkynt. Resultatet er at kriminelle «lurer» vårt rettssystem, sier Elvenes.

Høyre-politikeren mener det strider mot folks rettsfølelse.

- Det er også en trussel mot vår felles trygghet i samfunnet, sier Elvenes.

- Fristed for kriminelle

- Hensikten med straff er faktisk å beskytte samfunnet. At kriminelle kan bli rehabiliter er greit, men straffen er først og fremst for å beskytte borgerne mot nye kriminelle handlinger, sier Elvenes.

Stortingsrepresentanten frykter at Norge er på vei til å bli et fristed for kriminelle.

- Tallene lyver ikke! Bare i Oslo skulle over 7000 kriminelle fått sin straff, det har de ikke fått. Utviklingen hvor Norge blir et fristed for lovbrytere uten tilknytning til landet, eller kriminelle som ikke møter i retten, skal stoppes. Samfunnet forventer at alle lovbrytere stilles til ansvar for straffbare handlinger, sier Elvenes.

- Norge skal ikke være et fristed for forbrytere. Verken utlendinger eller nordmenn.

- Nødvendige tiltak

Men Elvenes ser muligheter for å få stoppet de kriminelle, og få slutt på at kriminelle kan trenere saker ved å ikke å møte opp i retten. Eller gjemme seg slik at tiltaler eller dommer ikke blir forkynt.

Justispolitikeren mener at regjeringens prosjekt med hurtigbehandling av straffesaker i Oslo vil kunne bidra til at kriminelle ikke unndrar seg straff.

- Et annet nødvendig grep for å øke fremmøtet i rettssalen og for å få flere rettskraftige dommer, er at ankefristen begynner å løpe fra et forhåndsforkynt forkynnelsestidspunkt, selv om siktede ikke møter. Dette er helt nødvendige tiltak for å bedre tryggheten for folk flest. Det er uakseptabelt og setter folks rettsfølelse i fare når kriminelle kan utnytte systemet, og på den måten unndra seg straff, sier Hårek Elvenes.