SIKKERT SOM BANKEN?: Da de ansatte i Hatton Garden Safe Deposit Ltd kom på jobb etter påskehelga fikk de seg et sjokk. Foto: METROPOLITON POLICE
SIKKERT SOM BANKEN?: Da de ansatte i Hatton Garden Safe Deposit Ltd kom på jobb etter påskehelga fikk de seg et sjokk. Foto: METROPOLITON POLICEVis mer

76-åring arrestert for tidenes juveltyveri i London

Verdier for over 100 millioner kroner ble stjålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk politi pågrep tirsdag morgen sju menn i forbindelse med det spektakulære juvelkuppet som ble begått i Hatton Garden-distriktet i London i påsken.

Juveler, smykker, klokker til en verdi over hundre millioner kroner ble stjålet fra et hvelv som ligger midt i området som også huser noen av Londons mest eksklusive smykkeforhandlere.

Blant annet skal en svær diamant til en verdi av seks millioner kroner være blant verdisakene som ble tatt.

Over 200 politibetjenter slo i morgentimene til mot tolv adresser i Nord-London og i byen Kent som ligger sørøst i London. Mennene er i alderen 48-76. Politiet sier poser som inneholder dyre verdisaker ble funnet på en av adressene, og de er sikre på at innholdet stammer fra juveltyveriet som hadde fått Egon Olsen til å snu seg i graven.

Taktisk etterforskning Politiet hadde spanet på de mistenkte over flere uker før de valgte å raide husene.

- De arresterte har blitt tatt med til London politistasjon, men det pågår fortsatt søk på adressene.

- I løpet av de siste seks ukene har politiets sentrale enhet for bekjempelse av økonomisk kriminalitet, støttet av offiserer for dekkoperasjoner og kriminalpolitiet, jobbet utrettelig med å spore opp ranerne, sier politiet i en uttalelse.

Boret seg gjennom veggen Tyvene kom ned i hvelvet via heissjakten, ved å deaktivere en heis i tredje etasje. Da tyvene først kom seg ned, tvang de opp dørene og kom seg til den to meter tykke betongveggen mellom seg og bankboksene på den andre siden.

Med avanserte verktøy boret de seg gjennom veggen. Flere hull ble drillet ved siden av hverandre, slik at tyvene til slutt kunne tømme en mengde bankbokser for verdisaker.

Tyveribanden etterlot seg brekkjern og vinkelslipemaskiner som ble brukt til å tvinge opp boksene. Blant annet enn ble en Hiliti DD350-drill med diamantblad, som med fullt utstyr koster opp mot 100.000 kroner, lagt igjen utenfor hvelvet.

Men det er flere spørsmål som fortsatt står ubesvart. Blant annet har etterforskerne prøvd å finne ut hvorfor bare 72 av 999 bokser ble åpnet.