76 personer har fått narkolepsi etter svineinfluensavaksinering

Skal nå prøve å finne ut hvorfor så mange av dem er barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

76 personer har fått narkolepsi som følge av vaksinen mot svineinfluensa i 2009, viser tall fra det nasjonale kompetansesenteret.

Nasjonalt Kompetansesenter for ADHD, Tourettes Syndrom og Narkolepsi fikk sammen med Oslo universitetssykehus i 2012 i oppdrag av Helsedepartementet å følge opp unge mennesker som er rammet av narkolepsi etter å ha fått svineinfluensavaksinen i 2009.

Nylig ble det derfor opprettet to forskerstillinger ved kompetansesenteret som sammen med en forskningsgruppe på åtte andre skal undersøke hva som har skjedd, hvorfor og hvordan dette vil utvikle seg. Prosjektet starter denne høsten, skriver VG.

- Vi skal følge opp pasienter jevnlig gjennom flere år. Formålet er først og fremst å finne ut hvordan man kan hjelpe disse barna, sier Stine Knudsen, overlege ved Oslo universitetssykehus og forskningsleder ved kompetansesenteret.

Så mange som 2,2 millioner mennesker fikk trolig vaksinen, hvorav 470.000 var barn. Nesten alle de som har utviklet narkolepsi som følge av vaksinasjonen, er barn og unge.

- Tallene vi har, tilsvarer en tidobling av den forventede forekomsten av narkolepsi i den vaksinerte gruppen det første året etter vaksinen, sier Knudsen.

Hun tror imidlertid at minst 100 personer er blitt syke med narkolepsi etter vaksinasjonen, men mistenker at tallet kan være mye større.

(NTB)