76 personer har fått narkolepsi etter svineinfluensavaksinering

Skal nå prøve å finne ut hvorfor så mange av dem er barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

76 personer har fått narkolepsi som følge av vaksinen mot svineinfluensa i 2009, viser tall fra det nasjonale kompetansesenteret.

Nasjonalt Kompetansesenter for ADHD, Tourettes Syndrom og Narkolepsi fikk sammen med Oslo universitetssykehus i 2012 i oppdrag av Helsedepartementet å følge opp unge mennesker som er rammet av narkolepsi etter å ha fått svineinfluensavaksinen i 2009.

Nylig ble det derfor opprettet to forskerstillinger ved kompetansesenteret som sammen med en forskningsgruppe på åtte andre skal undersøke hva som har skjedd, hvorfor og hvordan dette vil utvikle seg. Prosjektet starter denne høsten, skriver VG.

- Vi skal følge opp pasienter jevnlig gjennom flere år. Formålet er først og fremst å finne ut hvordan man kan hjelpe disse barna, sier Stine Knudsen, overlege ved Oslo universitetssykehus og forskningsleder ved kompetansesenteret.

Så mange som 2,2 millioner mennesker fikk trolig vaksinen, hvorav 470.000 var barn. Nesten alle de som har utviklet narkolepsi som følge av vaksinasjonen, er barn og unge.

- Tallene vi har, tilsvarer en tidobling av den forventede forekomsten av narkolepsi i den vaksinerte gruppen det første året etter vaksinen, sier Knudsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer