7600 Nav-brukeres dom: -Tre av fire er fornøyd

- Den beste tilbakemeldingen noensinne. Vi er på vei, sier Nav-sjef Joakim Lystad.

PÅ VEI: Nav-direktør Joakim Lystad kan konstatere at brukerne har en økende tillit organisasjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅ VEI: Nav-direktør Joakim Lystad kan konstatere at brukerne har en økende tillit organisasjonen. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Navs brukere er mer fornøyd med service enn med informasjon når de ber om hjelp. Og misliker når de får flere saksbehandlere.

Det viser Navs brukerundersøkelse for 2014, som offentliggjøres i dag. 7600 Nav-brukere er telefonintervjuet i perioden mars-mai i år.
 
Beste noensinne 76 prosent er fornøyd med Navs service. 73,8 prosent mener Nav innfrir deres forventninger, mens 66,2 prosent svarer at de har tillit til Navs arbeid. Tilsvarende tall for 2013 var henholdsvis 75,1 (service), 73,1 (forventninger) og 65,4 (tillit).

- Jeg er veldig fornøyd. Dette er den beste tilbakemeldingen noensinne. Ambisjonen er alltid å bli bedre, men vi er på vei, sier Nav-direktør Joakim Lystad.

Respekt • 78,2 prosent av brukerne opplever å bli møtt med respekt.
• 73,5 prosent svarer at de får den service de trenger.
• 67,1 prosent er trygge på at rettighetene deres ivaretas.
• 65,4 prosent har tillit til Navs arbeid.

Samfunnsoppdraget - Jeg er særlig fornøyd med utviklingen fra 2011 til 2014 når det gjelder brukergrupper vi ønsker å hjelpe over i arbeid. Det er en markant framgang i brukeropplevelsen for de som går på arbeidsavklaringspenger, de sykmeldte og de helt ledige.

Samfunnsoppdraget vårt er å få flest mulig over i arbeid. Derfor er dette spesielt viktige og positive tilbakemeldinger, sier Joakim Lystad.

Færre uføre Nav-sjefen viser til at det siden 2010 er stadig færre mennesker som mottar en helserelaterte ytelser fra Nav.
 
- Nye mottakere arbeidsavklaringspenger kommer raskere over i arbeid, færre går over på uførepensjon, sier Lystad.

Han trekker også fram at Nav har forbedret seg når det gjelder service på telefon.

- Der er vi helt klart blitt bedre enn i fjor. Nå sier brukerne at de får svar på det de spør om. I tillegg svarer de at våre saksbehandlere avslutter samtalen på en hyggelig måte. De gir oss 5,2 på en skal fra en til seks. Det er viktig at personer i en sårbar livssituasjon opplever sin kontakt med Nav som fin, sier Lystad.

God i skriftlig Nav oppsummerer selv resultatene med at organisasjonen har et forbedringspotensial når det gjelder veiledere. 65 prosent av Nav-brukerne sier de har hatt èn veileder. Disse er godt fornøyde. 

De 14 prosentene som har måttet forholde seg til flere veiledere er langt mer misfornøyde med servicen enn de som har hatt bare èn Nav-ansatt å forholde seg til.

Brukerne gir Nav gode tilbakemeldinger på saksbehandlernes skriftlige formidlingsevne. Et stort flertall svarer at det var lett å forstå språket i det siste brevet de fikk fra Nav.

Mange misfornøyde Nav har gjennomført årlige brukerundersøkelser siden 2008. Våren 2011 var tilfredsheten med Nav på et lavpunkt. De siste tre årene viser en svak forbedring, både når det gjelder service og forventninger, samt tilliten til Navs arbeid.

Nytt av året er spørsmål til jobbsøkere.
Her svarer 60 prosent at de fikk den Nav-oppfølgingen de hadde behov for da de søkte arbeid, mens 39 prosent svarer at de ikke fikk den hjelpen de trengte.

69 prosent mener Nav-veilederen hadde god kunnskap om arbeidsmarkedet og ledige stillinger, mens 31 prosent mente det motsatte.