77-årig voldtektsoffer døde før rettssaken

TRONDHEIM (Dagbladet): Tre uker før rettssaken skulle begynne, døde det 77 år gamle voldtektsofferet av hjertesvikt. Hun fikk aldri oppleve å se den 50 år gamle overgriperen dømt for ugjerningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken, som gikk for Trondheim byrett siste uke, ble dermed ganske spesiell.

Dommerne fikk ikke mulighet til å høre fornærmede som vitne i retten. De måtte nøye seg med å få opplest forklaringen hun ga til politiet før hun døde.

En sykepleier fortalte i retten at den 77 år gamle kvinnen hadde det vondt, både fysisk og psykisk, den tida hun levde etter voldtekten i februar i år.
77-åringen led av depresjon og skam, og var sterkt plaget av mareritt i ukene fram til sin død.

Evnesvak

Trondheim byrett har funnet den evnesvake 50-åringen skyldig i grov voldtekt og har dømt ham til to år og tre måneders fengsel.
Det er i dommen lagt vekt på den brutale måten voldtekten ble gjennomført på, samt at mannen tidligere er dømt for å ha voldtatt en annen eldre kvinne.

Skjedde hjemme

Voldtekten mot den eldre, forsvarsløse kvinnen skjedde i hennes egen trygdeleilighet i Trondheim om kvelden 22. februar i år. 50-åringen var på besøk hos en annen beboer i gården, da han gikk inn til 77-åringen, som hadde entrédøra stående på gløtt for lufting.

Kvinnen kjempet imot og ropte om hjelp, men ble slått og tatt kvelertak på i forbindelse med at mannen voldtok henne på en veldig smertefull måte.
Retten mener at voldtektsmannen er strafferettslig tilregnelig, selv om han mentalt sett befinner seg på åtteårsstadiet. Han er idømt sikring i tre år.