KOLLISJONSKURS  : Kort tid etter at kornbåten MS Hako la fra kai, kom båten i kurs mot land. Politiet mistenker at både kapteinen og styrmannen var påvirket av alkohol. Foto: TROND REFSNES
KOLLISJONSKURS : Kort tid etter at kornbåten MS Hako la fra kai, kom båten i kurs mot land. Politiet mistenker at både kapteinen og styrmannen var påvirket av alkohol. Foto: TROND REFSNESVis mer

77 meter stor kornbåt minutter unna grunnstøting

- Klare indikasjoner på promillekjøring, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vestfold-politet pågrep i ettermiddag kapteinen og styrmannen på Kornbåten MS Hako.

Politiet mistenker promillekjøring etter at den 77 meter lange kornbåten en periode hadde kurs rett mot land.

Dramaet oppstod kort tid etter at båten hadde lagt fra kai i Holmestrand ved 11-tida i formiddag. Under rutinemessig korrespondanse med sjøtrafikksentralen begynte trafikklederen å ane at noe var galt.

- Korrespondansen foregikk på en måte som antydet at alt ikke var slik det skulle, for å si det diplomatisk, sier Trond Øynes, trafikkleder ved Horten trafikksentral til Dagbladet.

Derfor tok han kontakt med kapteinen på et kystvaktskip i nærheten. Etter å ha lyttet til korrespondansen sammen ble de to enige om at noe var galt.

I mellomtiden endre kornbåten kurs - mot land. Øynes anslår at båten ville truffet land dersom den hadde holdt kursen i ytterligere seks minutter.

- Jeg anropte kapteinen igjen for å høre hva han drev med. Jeg fikk beskjed om at han hadde problemer med autopiloten, sier Øynes.

Øynes anslår at båten var 70 meter fra å grunnstøte, ifølge NTB.

Tok til fornuften Etter flere anrop og videre korrespondanse fikk trafikklederen etter hvert kontroll på situasjonen. Kornbåten senket farten og endre kurs bort fra land.

Etter en noe uvanlig rute formet som et åttetall fikk kapteinen selv ført båten tilbake i kai ved Holmestrand.

Det siste stykket ble båten fulgt av kystvakten.

- Vi var hadde et godt samarbeid med Kystvakten og var heldige som hadde dem i nærheten. Hadde dette skjedd i et annet tidsrom er det ikke sikkert de hadde vært tilgjengelige, sier trafikkleder Øynes.

- Klare promilleindikasjoner På land ventet politiet. Kapteinen, en 54 år gammel norsk mann, og styrmannen 51 fra Polen, ble brakt inn til avhør av Vestfold-politiet. Det ble også tatt blodprøver av mennene for å undersøke om det forelå en promille - og om den var på vei opp eller ned.

- Vi har ikke fått svaret fra blodprøvene, men det foreligger klare indikasjoner på at disse personene var påvirket av alkohol, sier Jan Kristian Johnsrud, operasjonsleder i Vestfold politidistrikt.

Kornbåten var opprinnelig på vei mot Bergen. I stedet ble sentralarresten i Vestfold politidistrikt destinasjonen for de to mennene i ettermiddag.

 KJØRTE I RING  : Kornbåten la ut fra Holmestrand og endte opp igjen samme sted noe senere. Da hadde båten kjørt en noe spesiell rute i Oslofjorden. Foto: MARINETRAFFIC.COM / GOOGLE
KJØRTE I RING : Kornbåten la ut fra Holmestrand og endte opp igjen samme sted noe senere. Da hadde båten kjørt en noe spesiell rute i Oslofjorden. Foto: MARINETRAFFIC.COM / GOOGLE Vis mer