SLUKKING: Brannen i Follotunnelen er slukket. Foto: Bane Nor
SLUKKING: Brannen i Follotunnelen er slukket. Foto: Bane NorVis mer

77 personer evakuert etter brann i togtunnel i Oslo

Da et kjøretøy begynte å brenne 3,5 kilometer inne i en jernbanetunell i Oslo natt til fredag, begynte et flere timer langt drama. Brannen i ettermiddag slukket.

Har du bilder eller video fra hendelsen? Send sms til 2400 eller e-post til 2400@db.no

Natt til fredag brøt det ut brann i et kjøretøy inne i tunnelen i Follobanen, som er under konstruksjon. Meldinga kom inn til politiet klokka 02.38 fra Oslo brann- og redningsetat. Det ble starten på et flere timer langt drama i Oslo.

I 14-tida fredag melder Bane Nor at brannen er slukket. Det pågå etterslukningsarbeid med kum for å hindre oppbluss. Situasjonen skal være under kontroll.

- Det var ikke en stor brann, men det var stor røykutvikling på grunn av dekkene som brant, sier brigadesjef Trond Hansen i Oslo brann- og redningsetat i en pressemelding til Bane Nor.

Det var i et kjøretøy som frakter betongelementer brannen startet. Det brant i motorrommet og dekkene. Særlig brannen i dekkene førte til utfordringer for brannmannskapene, som må forflytte seg flere hundre meter gjennom kraftig røyk for å komme inn til kjøretøyet.

83 på jobb

Det var totalt 83 personer på jobb da brannen brøt ut cirka 3,5 kilometer inne i tunnelen, som har inngang på Åsland i Oslo. Brannvesenet opplyser fredag morgen at 77 av dem ble evakuert.

17 personer jobbet i relativ nær avstand til brannstedet da brannen brøt ut. De ansatte som var nærmest, begynte selv evakueringen da brannen ble oppdaget.

Det tok imidlertid over en time før politiet kunne bekrefte at de rundt 17 ansatte i nærheten av brannen, hadde kommet seg ut av tunnelen.

Øvde på brann i mai

Entreprenørselskapet AGJVs mediekontakt, Line Fredriksen, sier fredag morgen til Dagbladet at alt går bra med de ansatte. Selskapet vil i dag følge opp de ansatte.

- Vi har øvd på dette mange ganger, senest i mai, så rutinene sitter bra. Derfor gikk evakueringa helt etter planen, sier hun.

Brannvesenet måtte snu

I 03.00-tida var brannvesenet på plass på stedet. De sendte inn to røykdykkerbiler i tunnelen. De kom seg etter en stund rundt 2,5 kilometer inn i tunnelen, rundt en kilometer unna brannstedet, før de ble møtt av kraftig røyk.

På dette tidspunktet var evakueringen godt i gang.

Fordi det ikke var fare for menneskeliv eller at brannen skulle spre seg videre fra det aktuelle kjøretøyet, besluttet brannvesenet å rykke tilbake.

Det forklarer vakthavende stabssjef i Oslo brann- og redningsetat, Nicklas Helgstrand, til Dagbladet.

Rundt 04.30 kunne politiet bekrefte at alle de som var på jobb denne kvelden, hadde kommet seg ut av tunnelen. En person ble, etter å ha undersøkt av ambulanse på stedet, sendt til legevakta.

- Han omtales ikke som alvorlig skadd, men har fått i seg litt mer røyk enn de andre, sier politiets operasjonsleder Gulbrandsen.

Vil presse røyken bakover

Politiet var i 05-tida i morges i ferd med å avslutte sin innsats på stedet. Brannvesenet derimot har gjennom natta bygget opp sin innsats på stedet, og vil forbli der utover morgenen og, om nødvendig, utover formiddagen.

- Den taktiske planen nå, er å la kjøretøyet brenne ut, sier brannvesenets stabsjef, Nicklas Helgstrand.

Han forteller at de har fått bekreftet at det kun dreier seg om brann i et spesifikt kjøretøy.

Nå vil brannvesenet forsøke å sende inn en kraftig vifte som går på belter, for å presse røyken bakover. Slik skal de fortest mulig få brannmannskaper inn i tunnelen igjen, og helt fram til brannstedet.

- Vi vet ikke om det vil fungere ennå, men vi skal prøve, sier Helgstrand.

Brannvesenet har tilgang til videovervåkning i sanntid fra tunnelen, men på grunn av den kraftige røyken som fremdeles er inne i tunnelen, hjelper ikke disse bildene stort.

Den aktuelle tunnelen på Follobanen blir 20 kilometer lang når den ferdigstilles, ifølge Bane Nor.

Per mars 2018 var prosjektet 60 prosent ferdig. I slutten av 2021 skal prosjektet ferdigstilles, etter planen.