772 nye toppsjefer på to år

I løpet av to år har 37 prosent av de største norske bedriftene skiftet ut sjefen.

 Ikke alene:  Helge Lund er langt fra den eneste toppsjefen som har skiftet beite i Norges største bedrifter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Ikke alene: Helge Lund er langt fra den eneste toppsjefen som har skiftet beite i Norges største bedrifter. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Statistikk Experian har utarbeidet på oppdrag fra Finansavisen viser at det i løpet av de siste to årene er foretatt 772 lederskifter i norske bedriftene som har en omsetning på mer enn 250 millioner kroner. Det innebærer at opp mot 37 prosent av disse bedriftene har skiftet ut sjefen dersom ikke samme bedrift har hatt flere lederskifter i perioden.

Bare i 3. kvartal i år skiftet 89 av disse store bedriftene ut lederen sin. Total hadde 1.059 bedrifter med en omsetning over 5 millioner et lederbytte. Det betyr at 4,31 prosent av de største bedriftene hadde et lederskifte i 3. kvartal, mot 1,89 prosent av alle bedrifter med en omsetning over 5 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Helge Lunds exit fra jobben som konsernsjef i Statoil føyer seg dermed inn i en lang rekke av sjefsbytter.

Underskudd Negativ økonomisk utvikling for bedriften kan være en av mange årsaker til at lederen byttes ut. Statistikken viser også at lederne hyppigere byttes ut i bedrifter som nylig har fremlagt et økonomisk underskudd. I 3. kvartal skiftet 2,9 prosent av bedriftene med negativt resultat ut lederen, mens 1,6 prosent av bedriftene som har levert et overskudd har gjort det samme, skriver Finansavisen.

Normalt er det flest lederskifter i bedriftene i de store byene, men denne gangen er det i Finnmark og Buskerud som har høyest andel lederskifter i sine bedrifter. Færrest var det på Svalbard, som ikke hadde noen lederskifter i dette kvartalet.

Bergverksdrift og utvinning og finansierings- og forsikringsvirksomhet er blant bransjene med høyest utskiftingstakt.

Forsinkelser Statistikken er ifølge Finansavisen basert på selskapenes egen rapportering til Brønnøysundregistrene, og årsakene til lederskiftene er ikke kjent. Også i tilfeller der to selskap blir fusjonert vil det fremkomme et lederskifte. Enkelte ganger rapporterer ikke bedriftene lederskiftet umiddelbart, og det kan derfor forekomme forsinkelser i statistikken, slik at noen lederbytter som er registert i 3. kvartal faktisk fant sted tidligere.

Flere nyheter - Lunds betingelser er «latterlige og unødvendige»
Ulltveit-Moe: - Vi har sagt at tiden er moden for skifte
Lund helt i oljetoppen i Europa