78 massakrert ved Faraos grav

Turistene ble møtt av et kuleregn da de var på vei inn i det berømte tempelet i Luxor i Sør-Egypt. Panikkslagne flyktet menn, kvinner og barn for å søke dekning. Mange klarte aldri det. 78 mennesker lå døde tilbake i ørkensanden etter massakren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen nordmenn ble skadd i massakren, men flere oppholdt seg i området, og hørte skuddvekslingen mellom terrorister og sikkherhetsstyrker. Star Tour arbeider med å få brakt sine norske turister ut av Luxor.

Forventningsfulle feriemennesker kom for å se en av Egypts største turistattraksjoner i morgentimene i går. Der møtte mange av dem sin død. Ved reisens slutt ventet de som trolig var islamske ekstremister, på sine ofre. Forkledd i mørke klær, til forveksling lik de politiet bærer, lå angriperne gjemt i ruinene av det berømte Hatshepsup-tempelet på Vestbredden av Nilen. Klokka var 09.15 da den første turistbussen ankom, samtidig falt de første skuddene.

Skjøt i 45 minutter

Bevæpnet med maskingevær, håndvåpen, eksplosiver og sverd begynte angriperne å slakte turistene ned for fote.

- Myrderiene varte i 45 minutter. Terroristene rettet maskinpistoler mot turistene, deretter tok noen av dem fram dolker og maltrakterte likene, forteller en Luxor-boer som var vitne til det som skjedde til AP.
Et annet øyenvitne så kvinner kaste seg over barna sine for å beskytte dem.

Angriperne kapret en buss full av japanske turister og likviderte alle om bord. Deretter tok de en buss med det som trolig var tyske og franske turister, kjørte den et par kilometer vekk og drepte de forsvarsløse passasjerene.

Etter tre kvarter var det verste terrorangrepet på turister i Egypt et faktum.

Drapsmennene etterlot seg lapper der den militante muslimske bevegelsen Jamaa Islamiyya påtar seg ansvaret.

- Ekstremistene var som villmenn. De skjøt alt som beveget seg, barn, utlendinger og egyptere, sier billettselger Said Ahmed Gassem til AP. Han solgte billetter til tempelet.

I går natt var meldingene om antall drepte motstridende, men de siste gikk ut at 78 var drept, og at 60 av dem var turister. Seks av angriperne skal også være drept etter terrorangrepet som er det blodigste siden militante fundamentalister startet sin væpnede kamp for oppretting av en islamistisk stat i 1992.

Stjålet våpen

24 mennesker ble såret, mange av dem livstruende.

Medisinsk personell i Luxor opplyser til AP at tyske, sveitsiske, japanske og franske turister er blant de drepte.

Våpnene som ble brukt i massakren var trolig stjålet fra egyptisk politi.

Templet hvor blodbadet fant sted, ligger i Dronningenes dal i Luxor, som er en av de fremste turistattraksjonene i Egypt, 50 mil sør for Kairo. En rekke egyptiske faraoer har sine graver i pyramidene i Luxor. Rundt to millioner turister besøker Luxor hvert år.

President Hosni Mubarak, innenriksministeren og helseministeren fløy til Luxor kort etter angrepet, mens statsminister Kamal al-Ganzuri samlet regjeringen til krisemøte.

Militære i gatene

Patruljer fra hær og politi ble utplassert i gatene i byen. Kontrollposter bemannet med soldater er også plassert langs alle de store veiene fra flyplassen og inn til Luxor.

Terroranslaget fordømmes kraftig verden over. FNs generalsekretær, Kofi Annan, sa han var sjokkert og forferdet etter udåden. Frankrikes president Jacques Chirac har sendt kondolansetelegram til president Hosni Mubarak i Egypt.

EU-ledere er i unisont sjokk over den nådeløse og grufulle handlingen, melder NTB.

<B>TERROR:</B> Soldater fjerner en av de mistenkte islamske terroristene.