- 781 120 svensker stemte på Sverigedemokratene

Den svenske avisa Expressen går i svart på avisforsiden.

VALGETS VINNER: Jimmie Åkesson og Sverigedemokratene er valgets største vinner og dobler sin oppslutning og mer enn dobler antallet mandater i Riksdagen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VALGETS VINNER: Jimmie Åkesson og Sverigedemokratene er valgets største vinner og dobler sin oppslutning og mer enn dobler antallet mandater i Riksdagen. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 781 000 eller nærmere bestemt 781 120 stemmer ser ut til å bli sluttsummen for Jimmie Åkesson og Sverigedemokratene (SD) i valget i Sverige.

Det gir det kontroversielle borgerlige partiet 12,9 prosent av stemmene i Sverige og det beste valgresultatet noensinne. Akkurat nå utgjør de 49 av de 349 mandatene i Sveriges lovgivende forsamling, Riksdagen. Det er mer enn en fordobling siden 2010-valget da de fikk 5,7 prosent oppslutning og 20 mandater.

Den svenske avisa Expressen har under valgkampinnspurten avslørt at flere av listetoppene til partiet har drevet netthets med rasistiske undertoner. I går ettermiddag bestemte SD at avisa ikke skulle få komme på partiets valgvake. Senere ble alle medier, bortsett fra spesielt inviterte, bortvist fra valgvaken. Det ble begrunnet med sikkerhetsårsaker.

I svart Expressens papirutgave slår i morges stort opp brakvalget til SD og har følgende tekst på deres forside:

«I går röstade 781 120 svenskar på [bilde av en blå og gul blomst som er logoen til Sverigedemokratene].» Teksten står i liten skrift midt på avisforsiden på helsvart bakgrunn.

SVTs politiske kommentator, Margit Silberstein, mener avgående statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna) har deler av skylda for SDs suksessvalg.

- Samtidig som Fredrik Reinfeldt ba folk åpne sine hjerter, ba han de også åpne lommeboka. Det ga Jimmie Åkesson vind i ryggen, sier hun til egen kanal.


Hele 29 prosent av SD-velgerne stemte på Moderatene ved forrige valg. De typiske SD-velgeren er arbeidende menn, gjerne bosatt i Norrland, melder SVT.

- Fantastisk Etter supervalget er SD Sveriges tredje største parti.

- Nå er vi Sveriges tredje største parti. Det er mer enn fantastisk at SD har fordoblet seg fra det forrige valget, sa Åkesson da han endelig gikk på talerstolen på partiets valgvake i Stockholm i går.

- Dette viser at nesten 13 prosent av velgerne synes at velferden er viktigere enn fortsatt asylinnvandring. Nå må de andre partiene komme seg ut av sandkassa og begynne å prate med oss, sier Åkesson.

Til SVTs Gomorron-sending i morges omtalte han resultatet som fantastisk.

ENORM STEMNING: Partiet feiret i natt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ENORM STEMNING: Partiet feiret i natt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Löfven kan ikke blåse i oss. Vi har to tydelige blokker og blir det blokkoverskridende samarbeid skal holde sammen. Det går ikke å ignorere oss i Riksdagen, sier Åkesson.