79 av demonstrantene løslatt

OSLO SENTRUM (Dagbladet): Tre av demonstrantene som ble pågrepet i går kveld, sitter fortsatt på glattcelle. De 79 andre er løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble trangt på glattcellene i politihuset i natt. Til sammen 82 personer ble pågrepet etter at det oppsto et gateslag mellom demonstranter og politi.

- Tre er siktet for vold mot offentlig tjenestemann, men ingen av dem vil bli framstilt for varetektsfengsling, sier jourhavende jurist Gunhild Bergan ved Oslo politidistrikt til Dagbladet :på nettet.

Åtte personer ble bøtelagt før politiet måtte begynne å løslate demonstrantene.

- Sakene vil bli oversendt til Sentrum politidistrikt, sier Bergan.

- Plassmangelen ordnet vi ved å plassere flere på celle sammen.

Sympati

Mellom ti og tjue personer som ville vise sin sympati med de pågrepne, sto stille og ventet på at vennene skulle løslates. Den siste av de 79 som ble løslatt, gikk ut av portene ved tretida i natt.

Det hele startet ganske så fredelig på Jernbanetorget kl. 18.00 i kveld. Opp i mot 800 demonstranter ropte slagord og lyttet til appeller fra Palestinakomiteen, støttegruppen for Mumia Abu-Jamal og Internasjonale Sosialister.

Arrangørene hadde fått klar beskjed av politiet om ikke å demonstrere utenfor Jernbanetorget, men snaut halvparten fulgte allikevel en oppfordring om å gå mot Hotel Plaza. Der kom det til mindre trefninger med ca. 60 opprørspoliti.

- Faen ta USA og hey, hey USA, how many kids did you kill today, ropte demonstrantene og satte fyr på en Clinton-dukke før de valgte å gå mot Slottet.

Slåsskamper

Det hele utviket seg dermed til en slags katt-og-mus-lek, der store mengder demonstranter og politifolk løp etter hverandre i Oslo sentrum. Flere steder utviklet det seg til regulære slåsskamper der demonstrantene kastet stein mot opprørspoliti som slo tilbake med langkøller.

Situasjonen ble meget spent ettersom politiet fulgte stadig tettere etter demonstrantene, som da var på vei vekk fra Slottet. Like ved Pilestredet var situasjonen så uoversiktlig at politiet pågrep en av sine egne sivilkledde tjenestemenn.

Selv om Oslo har sett langt værre oppførsel både fra demonstranter og politi tidligere, skapte synet av steinkastende demonstranter og nervøse politihester på glatt asfalt en uhyggelig stemning mens marsjerende opprørspoliti slo i takt mot skjoldene.

Fem-seks demonstranter og to polititjenestemenn ble lettere skadd i opptøyene.