Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

79 av landets 350 gauper skal dø under årets jakt

Den to måneder lange kvotejakten på gaupe starter lørdag.

KVOTEN NED:  I fjor var totalkvoten på 121 gauper. Årsaken til at kvoten er mindre i år, er at bestanden har gått ned. (Gaupene som er avbildet holder til i Langedrag villmarkspark.)
Foto: Espen Forsberg / SCANPIX
KVOTEN NED: I fjor var totalkvoten på 121 gauper. Årsaken til at kvoten er mindre i år, er at bestanden har gått ned. (Gaupene som er avbildet holder til i Langedrag villmarkspark.) Foto: Espen Forsberg / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor var totalkvoten på 121 gauper. Årsaken til at kvoten er mindre i år, er at bestanden har gått ned de siste årene. Den teller nå totalt 59 familiegrupper, skriver Nationen.

Blant de 79 gaupene som kan felles i år, kan maksimalt 26 være voksne hunngauper, det vil si over ett år gamle dyr.

Når det maksimale antallet hunngauper i en region er felt, blir resten av kvotejakten i den regionen stanset umiddelbart selv om ikke hele kvoten er fylt. Landet er delt inn i åtte rovviltregioner.

Det nasjonale bestandsmålet er 65 gauper. Før vinterens jakt og årets yngling antas det å være drøyt 350 gauper på landsbasis, opplyser Miljødirektoratet.

I fjor ble det felt 77 av kvoten på 121. Alle jegere som har avlagt jegerprøve og storviltprøve, kan delta i gaupejakten, og må rapportere til Fylkesmannen.

Gaupe er det eneste ville kattedyret i Norge og har status som sårbar på Norsk rødliste for arter.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!