Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

79 drept i Korisa

Avrevne legemsdeler, rester av barn og voksne som var forbrent til det ugjenkjennelige. Overlevende gråt desperat eller sto i apatisk taushet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik så det ut da det grydde av dag i landsbyen Korisa i det sørvestlige hjørnet av Kosovo i går, etter NATOs 52. bombenatt. Den var den hittil heftigste, men kan også vise seg å ha vært den svarteste bombenatta for alliansen.

På NATO-hold ble det i går kveld arbeidet på spreng for å granske de serbiske anklagene om at alliansens fly sto bak angrepet med klasebomber som så langt man hittil vet kostet 79 mennesker livet og såret over femti på et gårds- og motellanlegg i Korisa, ti kilometer nordøst for Prizren.

Kvinner og barn

De aller fleste av de drepte og sårede var barn, kvinner og eldre mennesker.

Støttet av utsagn fra flere overlevende i sjokk var serbiske myndigheter og medier ikke i tvil om NATOs skyld:

- Dette var resultatet av en ny barbarisk og kriminell handling fra NATO, meldte det jugoslaviske, statskontrollerte nyhetsbyrået Tanjug. Byrået meldte at NATO-fly hadde droppet til sammen seks ladninger splintbomber over landsbyen i løpet av natta og morgentimene.

Det serbiske mediesentret i Pristina hevdet at verken den serbiske hæren eller politiet har installasjoner i dette området.

Taushet

I NATO-hovedkvarteret i Brussel rådet den totale taushet. Ikke ett ord skulle slippe ut før man har visshet for hva som virkelig skjedde.

- Jeg kommer ikke til å uttale meg før jeg har alle fakta på bordet, var alt NATO-talsmann Jamie Shea sa.

En ny, alvorlig feilbombing med tap av mange menneskeliv kan vise seg å bli helt ødeleggende for oppslutningen om aksjonen i opinionen også innad i NATOs medlemsland.

Kilder i NATO-hovedkvarteret innrømmet at Prizren-området denne natta ble utsatt for flere bombeangrep enn noen gang under krigen, men trakk samtidig både skyldsspørsmålet og den påståtte bruken av klasebomber i tvil.

- Det pågikk også artillerikamper i området denne natta. Vi vet at serbiske styrker graver seg ned med håndvåpen og stridsvogner i forlatte albanske hjem, sier kildene.

Journalister så ni forbrente lik ligge i en klynge. Forkullede legemsdeler lå spredt utover et stort område. Et tjuetall traktorer brant fortsatt.

På likhuset i Prizren, som er Kosovos nest største by, så journalistene 48 lik. Mange av dem var barn. Over 500 kosovoalbanske flyktninger hadde søkt ly på motellet og gården denne skjebnesvangre natta.