IKKE SÅ TETT: Analytiker Nate Silver har laget en modell mange amerikanere faller for, og som republikanerne frykter. Ifølge hans beregninger er det bare 21 prosent sannsynlighet for at Mitt Romney (t.h.) slår Barack Obama (t.v.). Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / Saul LOEB
IKKE SÅ TETT: Analytiker Nate Silver har laget en modell mange amerikanere faller for, og som republikanerne frykter. Ifølge hans beregninger er det bare 21 prosent sannsynlighet for at Mitt Romney (t.h.) slår Barack Obama (t.v.). Foto: NTB Scanpix / AFP PHOTO / Saul LOEBVis mer

- 79 prosent sjanse for at Obama vinner

Mannen som sier dette har aldri tatt feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blekkspruten Paul har pekt ut VM-vinnere i fotball. Etter dens død har ilderen Fred, elefanten Citta, grisen Funtik, kua Yvonne og flere andre forsøkt å ta opp arven.

I USA er det et helt annet og langt mer seriøst fenomen som skaper debatt. Statistiker Nate Silver har utarbeidet en modell for å beregne om Barack Obama eller Mitt Romney vinner valget.

Akkurat nå viser hans modell at Obama vinner med 79 prosent sannsynlighet. Det provoserer mange - ikke minst republikanere.

Nesten alltid rett Deres problem er at hans modell ikke så lett lar seg avfeie. Ikke minst på grunn av Silvers tidligere bedrifter.

I 2008 forutså han utfallet av presidentvalget. Han forutså vinneren i 49 av 50 stater. Marginen var 1 prosent i den siste. Han anslo også rett utfall i alle 35 senatsvalg det året.

Matematikeren bak bloggen FiveThirtyEight har som følge av dette fått så mye oppmerksomhet at han under årets valgkamp er hentet inn av The New York Times som analytiker og kommentator. På tilhengerlista står alt fra Salman Rushdie til Michelle Pfeiffer.

Selve modellen får mye kritikk. Ikke bare fra dem som misliker konklusjonene.

- Nate Silver er dyktig med tall. Men alt ved folk kan ikke kvantifiseres. Jeg synes det er interesant og jeg har ingen problemer med de statistiske analysene han kjører. Det som blir feil er bruken av analysene, sier USA-ekspert Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier til Dagbladet.

Fotball-lærdom I Washinton Post trekker en kommentator paralleller mellom Silver, værmeldere og lykkekaker, med henvisning til at papirlappen i lykkekakene kan vise seg korrekt, selv om det vitenskapelig er helt bak mål.

INGEN KRYSTALLKULE: Statsviter og USA-ekspert Anders Romarheim mener folk må slutte å lese Nate Silver som ei krystallkule.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
INGEN KRYSTALLKULE: Statsviter og USA-ekspert Anders Romarheim mener folk må slutte å lese Nate Silver som ei krystallkule. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Og når vi først snakker om mål. Nate Silver anslår altså at Romney per nå kun har 21 prosent sjanse for å vinne valget. Men i den virkelige verden kan det være mer enn nok.

Enkelte har sammenlignet Silvers metode med en fotballkamp, der Obama leder 1-0 med fem minutter igjen å spille. De siste dagene har både Arsenal og Chelsea i to thrillerkamper vist at det ikke alltid hjelper motstanderen stort for sluttresultatet.

- Mitt inntrykk er at det heller er feil bruk enn dårlige analyser som preger folks oppfatning av Silvers metode. Det man i hvert fall kan si om Silver, er at det ser lovende ut for Obama. Slike analyser er nyttige verktøy, men det er ingen krystallkule, sier Romarheim.

Romarheim viser til at det finnes annen statistikk som - gitt at det betød alt - vil påføre Obama et nederlag:

- Ingen sittende president har noensinne i nyere tid vunnet et gjenvalg med 7,8 prosent arbeidsledighet, slik Obama nå står overfor, sier Romarheim.

Påvirker uansett Det Romarheim mener Silver og liknende modeller basert på tall ikke kan si noe om, er menneskets frie valg. De små og store ting som kan få situasjoner til å endre seg helt til det siste i en valgkamp.
 
- Men som Aristoteles sa: «Det er sannsynlig at noe usannsynlig vil skje.» En orkan kan kaste om på et valg. Mye kan skje. Det er mennesker, ikke tall, som skal stemme, sier han.

Uansett om man er tilhenger eller motstander av Silvers modell, påvirker slike modeller valg.

- Kvantifiseringen påvirker valgkampen i stor grad. Det betyr mye for hvilke målgrupper kandidatene forsøker å nå, hvilke delstater de satser mest på og hvilke saker de satser på, sier Romarheim.
 
- Jeg er sikker på at mye står og faller på utfallet. Jeg er også sikker på at jeg vil få for mye kred om jeg får rett - og for mye skyld om jeg tar feil, sier Silver.

Veddemål Etter å ha blitt latterliggjort av MSNBC' Joe Scarborough foreslo Silver i dag et veddemål, melder Washington Examiner.

HELLO - GOODBYE: Nate Silvers analyser leses av mange som om Barack Obama allerede har vunnet presidentvalget. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Scott Audette
HELLO - GOODBYE: Nate Silvers analyser leses av mange som om Barack Obama allerede har vunnet presidentvalget. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Scott Audette Vis mer

Om Obama taper, vil Silver donere 1000 dollar (cirka 6000 kroner) til Røde Kors. Om Obama vinner, ber han Scarborough gjøre det samme.

Så langt har ikke Scarborough besvart veddemålet.

OMDISKUTERT: Statistiker Nate Silver har laget en modell for beregning av de ulike kandiatenes vinnersjanse til en hver tid. Akkurat nå mener han sannsynligheten er 79 prosent for at Obama vinner. Foto: Wikipedia
OMDISKUTERT: Statistiker Nate Silver har laget en modell for beregning av de ulike kandiatenes vinnersjanse til en hver tid. Akkurat nå mener han sannsynligheten er 79 prosent for at Obama vinner. Foto: Wikipedia Vis mer