Opplysninger til Dagbladet:

8 - 11

Dagbladet får bekreftet fra sentralt hold at Arbeiderpartiet får 11 statsråder, og Senterpartiet tar 8. Regjeringen slanker antall statsråder fra 20 til 19. I Arbeiderpartiet oppleves det som om Sp har karret til seg minst én statsråd for mye.

FORSINKET: Trygve Slagsvold Vedum er sent ute til å forsette sonderingene om å danne regjering. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som Dagbladet meldte tidligere i dag, kommer Jonas Gahr Støre til å slanke sin regjering med én statsråd sammenlignet med Erna Solbergs regjering.

Allerede tidligere i år gikk Vedum ut og lovet å slanke regjeringen.

Posten som distrikt- og digitaliseringsminister forsvinner, får Dagbladet bekreftet fra sentralt hold.

Partisekretær Kjersti Stenseng (Ap) bekreftet i går overfor Dagbladet at hun ikke ønsker seg inn i regjering. Hun blir da den eneste i Ap-ledelsen som står utenfor. Nestlederne Bjørnar Skjæran og Hadia Tajik skal inn rundt kongens bord, sammen med statsminister Støre.

11 mot 8

Dagbladet kan nå også fortelle hvordan de 19 statsrådspostene er fordelt mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet:

Ap får 11, Senterpartiet får 8.

Det vil si et betydelig gjennomslag for Senterpartiet, som får en større andelsvis representasjon i regjering enn størrelsesforholdet til Ap tilsier.

Dagbladet er likevel kjent med at Senterpartiet har stått hardt på dette over tid, og at 7 statsråder var et minimum for Vedum og co. tidligere i dragkampen på Hurdal.

Jonas Gahr Støre bekreftet i går til Dagbladet at han har ringt rundt og tilbudt flere nøkkelpersoner jobb som statsråd.

- Ikke bra for oss

Ap-kilder som står står utenfor den innerste kretsen som har framforhandlet regjeringsplattformen, reagerer med overraskelse og vantro når de blir fortalt om fordelingen der Ap bare får tre flere statsråder enn Sp.

- Dette er ikke bra for oss, sier en kilde i Arbeiderpartiet

- Én for mye...

Det har vært ventet at Arbeiderpartiet ville fått bedre betalt i statsråder enn 11-8 basert på valgresultatet der Ap fikk 48 stortingsmandater mot Sp's 28.

12-7 ville vært et bedre uttrykk for styrkeforholdene mellom partiene, framholder en kilde.

Hvordan Senterpartiet fordeler sine åtte statsråder er foreløpig uklart, men Ola Borten Moe antas å bli forsvarsminister, mens Geir Pollestad er favoritt til jobben som næringsminister. Sandra Borch tippes av flere som ny landbruksminister.

Usikkerhet rundt toppjobb

Det har særlig vært usikkerhet rundt jobben som regjeringens nummer to - vervet som finansminister.

Det har lenge vært antatt at Marit Arnstad (Sp) skulle få denne jobben, men i helgen meldte enkelte medier at Sigbjørn Gjelsvik (Sp) lå an til vervet.

Dagbladet kunne i går melde fra sikre kilder at dette ikke stemmer, og at Gjelsvik er uaktuell.

Finansminister Vedum?

NRK skrev mandag kveld at kilder i Sp pekte på at Trygve Slagsvold Vedum selv blir finansminister. Det har lenge vært antatt at Vedum ikke ønsket en så tung post, da han også skal være partileder og frontfigur for sitt politiske prosjekt.

Det har ikke lykkes Dagbladet få bekreftet NRKs opplysninger.

Dersom Vedum blir finansminister, kan det endre hele kabalen Vedum og Støre legger.

Regjeringen skal ha en jevn representasjon av kvinner og menn, samt en geografisk fordeling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer