Politiet advarer etter TikTok-funn:

8-9-åringer filmer og deler nakenvideoer

Politiet har sett flere tilfeller på få måneder. Barn så unge som åtte år filmer seg selv nakne og deler videoene på TikTok. - Vi har ingen god forklaring på hvorfor de gjør dette, sier politiet.

EKSPERT: Helge Haugland på Kripos har i flere år jobbet med bekjempelse av overgrep på nett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EKSPERT: Helge Haugland på Kripos har i flere år jobbet med bekjempelse av overgrep på nett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi vet ikke hva som ligger bak eller hva årsaken til dette er, sier Helge Haugland, politioverbetjent ved Kripos.

De siste månedene har flere urovekkende videoer av norske barn dukket opp på tjenesten TikTok. Klipp av seksualisert karakter som viser nakne mindreårige.

Videoene har barna filmet selv og delt på det sosiale nettverket. Politiet frykter at innen de blir oppdaget og fjernet av TikTok, kan de være lagret av voksne og spredt videre.

- Ingen god forklaring

Nøyaktig hvor mange tilfeller som er avdekket, har ikke Kripos konkrete tall på. Flere politidistrikter har imidlertid blitt varslet. Øst politidistrikt er ett av stedene som har blitt kontaktet om funnene som er gjort.

Bare siden februar i år har tre barn mellom åtte og 11 år, hjemmehørende i distriktet, delt nakenvideoer av seg selv på TikTok. Politioverbetjent Vemund Eggen Sæther er bekymret over det han ser.

- Det er seksualisert innhold der barna filmer seg selv nakne og deler dette åpent. Det er en bekymringsfull atferd vi har sett, men vi har ingen god forklaring på hvorfor de gjør dette eller hva bakgrunnen er, sier Sæther til Dagbladet.

BEKYMRET: Vemund Eggen Sæther i Øst politidistrikt har den siste tida sett flere tilfeller av unge barn som deler nakenvideoer av seg selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEKYMRET: Vemund Eggen Sæther i Øst politidistrikt har den siste tida sett flere tilfeller av unge barn som deler nakenvideoer av seg selv. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I løpet av de fire månedene som har gått siden det første tilfellet ble oppdaget, har både gutter og jenter delt videoer som nå undersøkes. Politiet har sett alt ifra enkelttilfeller til barn som legger ut flere klipp av seg selv over tid.

- Vi kontakter foreldrene i disse sakene og informerer om hva vi har funnet. Det er vanskelig for barna å forstå hvilke ringvirkninger og konsekvenser slik deling kan føre til. Det er for eksempel umulig å vite hvem som lagrer disse og eventuelt deler dem videre før TikTok sletter dem. Så vår jobb blir å informere foreldrene om det som har skjedd, sier Sæther.

Fanger ikke opp alle

På grunn av uvissheten rundt årsaken, ønsker ikke Kripos å beskrive funnene som er gjort de siste månedene som en trend. 2020-rapporten «Barn og medier» fra Medietilsynet, tyder også på at antallet trolig er lavt, men ikke mindre bekymringsverdig av den grunn.

Rapporten slår likevel fast at 12 prosent av barn mellom 13 og 18 år har sendt et nakenbilde av seg selv det siste året. Prosentandelen er også lavere når alderen blir lavere, og det er ikke avdekket noen form for utfordring på sosiale medier som har utløst spredningen av slike videoer.

- Når det kommer til årsaker og motivasjon for å gjøre dette, er det vanskelig å svare på. Årsakene kan være like mange som tilfeller der dette har skjedd. Det er heller ikke alle tilfeller som blir fanget opp av politiet, sier Haugland hos Kripos til Dagbladet.

SEX-KJØP: Politioverbetjent Vemund Eggen Sæther presenterer seg som ei jente på 14 år. Etter noen sekunder vil personen, som hevder å være en mann på 29 år, møtes for å kjøpe sex. Reporter: Audun Hageskal. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ikke straffbart

Politioverbetjenten forklarer at det er Kripos som mottar rapporteringene fra tjenester som TikTok, når det gjøres slike funn.

- Vår rolle blir å berike informasjonen, spore opp vedkommende og informere det aktuelle politidistriktet, sier Haugland, og legger til at han opplever at leverandører som TikTok gjør en god jobb med å følge opp og fjerne innhold som ikke hører hjemme på plattformen.

BRUTALT: Flere advarer etter at en TikTok-video som angivelig skal vise en halshugging, har gått viralt. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: TikTok. Bilder: Helsesista / Facebook Vis mer

Han understreker imidlertid at det for politiets del i saker med så unge barn, blir forebygging som settes inn som tiltak. Det forsøker hvert enkelt politidistrikt å gjøre gjennom blant annet Delbart, og informasjon til de unge om nettvett og konsekvenser. Det er også andre instanser som kan bli koblet inn.

- Det er ikke straffbare handlinger, og de involverte vil være under den kriminelle lavalder. Primærstrategien til politiet vil derfor være forebygging, og da handler det om å gjøre barn i stand til å ta gode digitale valg, sier politioverbetjenten.

- Snakk med barna

Samtidig oppfordrer han foresatte til å ha en god dialog med barna sine fra ung alder, og i alle fall fra de får tilgang på internett.

- Vi kan ikke gi barna tilgang til internett uten å veilede de på hvilke farer som er der, akkurat som vi lærer barna om farer i trafikken. Vi øver sammen med dem før vi slipper de alene ut. Samfunnet må overføre den samme tankegangen til internett, sier Haugland.

- Snakk med barna om hva de gjør på internett, på samme måte som hvis de har vært ute i gata og lekt med venner. Hvem har du snakket med, hva har dere gjort, skjedde det noe spesielt. Dette er eksempler på spørsmål som vil være relevante. Det er viktig at vi voksne bryr oss, og lærer barna å ta trygge valg også i deres digitale liv, avslutter politioverbetjenten.

Politiets nettråd til foreldre og barn

  • Vis interesse for hva barna dine gjør på nettet, snakk om hvem de er sammen med og hva de gjør der.
  • Trygg barna på at de kan snakke med deg om de opplever noe som er ubehagelig eller rart – også om de har gjort noe de vet at de ikke får lov til.
  • Ikke true med sanksjoner (frata dem mobil eller internettilgang). Da er sannsynligheten for at de holder det skjult enda høyere.
  • Snakk med barn om seksualitet, overgrep, grenser og at det finnes voksne som utnytter barn, lurer barn og later som om de er yngre for å komme i kontakt med barn.
  • Ta skjermbilder og dokumenter brukernavn, bilder og annen identifiserbar informasjon.
  • Ikke slett kommunikasjon. Politiet trenger denne for videre etterforskning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer