8-åring drept under Muhammed-opptøyer

Tre drept i skyting og opptøyer i pakistanske byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I Peshawar nordvest i Pakistan ble en gutt (8) drept etter å ha blitt truffet i ansiktet av skudd fra en av demonstrantene, sier politioverbetjent Shahid Khan til Associated Press.

Mer enn 70000 rasende mennesker deltok i demonstrasjonen, som utviklet seg til de rene opptøyer der demonstrantene gikk løs på butikker og politimenn. Under opptøyene brøt demonstrantene seg inn i Telenors kontorer.

- Det er en del mobbaktivitet, men de er ikke spesielt ute etter Telenor. Utenlandske bedrifter generelt er mål for mobben, sier Communication Director Syed Hasnat Masood i Telenor Pakistan til Dagbladet.no. Han forteller at han jevnlig oppdaterer Telenor i Oslo om situasjonen i Pakistan.

En restaurant eid av Kentucky Fried Chicken (KFC) og flere kinoer ble satt fyr på av demonstrantene.

3 drept

I tillegg til 8-åringen ble også to menn drept under demonstrasjonene, blant dem en 25 år gammel mann som ble truffet av en elektronisk kabel som ble kuttet av skuddveksling.

Minst 45 mennesker behandles for skader ved Peshawars to offentlige sykehus, sier Khan til AP.

Det er tredje dag med voldelige demonstrasjoner mot Muhammed-karikaturene i Pakistan.

RASENDE: Demonstranter i Peshawar setter fyr på flere biler i protest mot Muhammed-karikaturene. Foto: Scanpix/AP/K. M. Chaudhry
RASENDE: Demonstranter i Peshawar setter fyr på flere biler i protest mot Muhammed-karikaturene. Foto: Scanpix/AP/K. M. Chaudhry Vis mer

Regjeringen har nå satt inn paramilitære styrker mot demonstrantene og stengt skoler i de nordvestlige delene av landet en uke fremover, for å beskytte elever fra opptøyene. Myndighetene har også lagt ned forbud mot nye demonstrasjoner i det østlige Pakistan.

Islamister

I dag var det også opprør i den nordvestlige byen Tank, nær stammeregionen Waziristan der amerikansk etteretning mener at flere høytstående al-Qaida-medlemmer kan skjule seg.

Demonstrantene satte fyr på mer enn 30 platebutikker i byen sier politisjef Attiq Wazir. Butikkene skal tidligere ha fått advarsler av islamske ekstremister mot å selge musikk.

Etteretningsanalytikere sier til AP at medlemmer av forbudte islamske grupper kan ha deltatt i flere av demonstrasjonene i Pakistan de siste dagene, for å underminere general Pervez Musharafs provestlige regjering.

OPPRØRSPOLITI: Store politistyrker er satt inn mot demonstrasjonene de siste dagene.
BRENT NED: En demonstrant utenfor Telenors brennende kontor i Peshawar i dag.
FRYKTER ISLAMISTER: Pakistanske myndigheter frykter forbudte islamistiske grupper oppildner demonstrantene.
TÅREGASS: Politiet skyter med tåregass for å spre demonstrantene.
NEDBRENT: Pakistansk politi fjerner brennende bygningsrester etter restauranten KFC som brant ned under opptøyene.