8-åringer i puberteten

En stor dansk undersøkelse skal avdekke hvor mange jentebarn som kommer i puberteten før de fyller åtte år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge venter fagmiljøet i spenning på konklusjonene.

-  Undersøkelsen vil ha stor overføringsverdi til norske forhold, sier overlege og professor Robert Bjerknes, sjef på barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. Han er en av Norges fremste eksperter på kjønnsutvikling og hormonsykdommer.

Omstridt undersøkelse

-  Vi kan nok ha mistanke om at for tidlig pubertet forekommer hyppigere nå enn før, både i Norge og i Danmark.

Den viktigste indikasjonen på dette er en mye diskutert amerikansk undersøkelse. Tallene her indikerer en kraftig økning i retning småbarn i puberteten. Slik oppfatter ikke jeg det, sier Bjerknes.

-  Problemet er ganske sikkert økende. Men ikke dramatisk økende, mener overlegen.

Ernæring

Ifølge den amerikanske undersøkelsen som Robert Bjerknes sikter til, skal hele 15 prosent av hvite amerikanske jentebarn under åtte år ha begynt å utvikle bryster og/eller ha begynt å få kjønnsbehåring. Blant afroamerikanske jentebarn hele 48 prosent.

-  Det er hevet over tvil at puberteten i Norge starter på et tidligere tidspunkt i dag, i forhold til for 100 år siden.

-  Miljø og ernæring er to stikkord. I tider med gode levevilkår vil for tidlig pubertet være et økende problem - og da ofte knyttet til fedme.

-  Blir korte

Den danske endokrinologieksperten Anders Juul peker på et annet signalement: at voksne folk som i barndommen var plaget av for tidlig pubertet, ofte er korte av vekst:

-  Når man starter puberteten helt ned i alderen 4- 7 år, får man en tidlig pubertetsvekstspurt. Disse barna holder ganske tidlig opp med å vokse, når kjønnshormonene lukker vekstsonene. De vil derfor i stor grad være små, mener Juul.

Bjerknes er ikke udelt enig med sin danske kollega:

-  Mange vil kompensere dette med en tilsvarende langsom pubertet, som gjør dem ferdig utviklet til normal tid.