8 av 10 nordmenn sier de ville gått på jobb selv om de ikke trengte pengene

- Kan være overraskende.

PÅ JOBB: Det er mange jobber som må gjøres i samfunnet, som trepleie, og nordmenn er blant de mest motiverte i Europa til å gå på jobben.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
PÅ JOBB: Det er mange jobber som må gjøres i samfunnet, som trepleie, og nordmenn er blant de mest motiverte i Europa til å gå på jobben. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ville du gått på jobb selv om du ikke trengte pengene?

Det spørsmålet stilte de norske forskerne Kjetil van der Wel og Knut Halvorsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus 19 000 personer i 18 europeiske land, som del av undersøkelsen European Social Survey, som ble gjennomført i 2010.

8 av 10 nordmenn ville det, sier den ferske studien. Med det er vi på europatoppen i det forskerne kaller arbeidsmotivasjon, tett fulgt av våre naboland (bortsett fra Finland).

Lavest i Tsjekkia Forskernes hovedfunn er at andelen som svarte bekreftende er høyest i land med best utbygd velferdsstat. Landet hvor arbeidsmotivasjonen er lavest er Tsjekkia (23 prosent), Slovenia (36 prosent) og Estland (47 prosent).

- Funnene er ikke så overraskende for oss. Men for de som følger den norske debatten vil jeg tro at funnene kan være overraskende, sier van der Wel til Dagbladet.

Studien er publisert i tidskriftet Work, Employment & Society.

- Det går ofte en debatt om velferdsstaten, i 2010 var det for eksempel en stor debatt om sykelønn og arbeidsmoral. Vi ønsket å se om det er noe i argumentene om at velferdsstaten bryter ned arbeidsmotivasjonen til folk, siden det tross alt gjør det mulig for mange å velge fritid foran jobb, uten at de nødvendigvis blir fattige, sier van der Wel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.