8 av 10 norske barn bruker sosiale medier: - Barna er mer seg selv på nettet

Og de som mobber på nettet er annerledes enn de som mobber i den analoge verdenen.

VIKTIG DEL: Elisabeth Staksrud, Norges kanskje fremste ekspert på barns bruk av sosiale medier, sier mange barn opplever at den de er på nettet er mer dem selv enn den de er i den analoge verden. Men sosiale medier er også en hyppig arena for mobbing. Foto: Dan P. Neegaard
VIKTIG DEL: Elisabeth Staksrud, Norges kanskje fremste ekspert på barns bruk av sosiale medier, sier mange barn opplever at den de er på nettet er mer dem selv enn den de er i den analoge verden. Men sosiale medier er også en hyppig arena for mobbing. Foto: Dan P. NeegaardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det sier forsker Elisabeth Staksrud, Norges kanskje fremste ekspert på barns bruk av sosiale medier.

- Mange opplever at den de er på nettet er mer seg selv enn den de er i den analoge verden, sier Staksrud, som er førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo, til Dagbladet.

Ifølge Medietilsynets undersøkelse «Barn og medier 2014» bruker 99 prosent av alle norske barn mellom 9 og 16 år Internett hver uke - 77 prosent bruker det hver dag. 83 prosent av har tilgang til en smarttelefon. 84 prosent av norske jenter fra 9-16 år bruker sosiale nettsteder, det samme gjør 7 av 10 gutter.

- Fra 11-12-årsalderen og oppover er det uvanlig for barn å ikke ha en eller flere profiler på sosiale medier, sier Staksrud.

Mer ekte på nettet Barna bruker sosiale medier til interaksjon med hverandre, til å være sammen, utvikle gode relasjoner og til å ha det gøy sammen, sier Staksrud. Også når de fysisk sitter i samme rom. Staksrud mener det er store sosiale fordeler ved å la barna være på sosiale medier.

- Det handler om å tilhøre et fellesskap, sier Staksrud.

- Mange sier de er mer «seg selv» på nettet enn utenfor. På nettet iscenesetter de hvem de selv mener de egentlig er gjennom å bygge profiler og velge hvordan de vil framstå. Det er på nettet de viser hvor kule og morsomme de egentlig er. Det de gjør på nettet blir derfor mer personlig enn det de gjør utenfor, ikke mindre.

- Ingen ser at de rødmer hvis de sier noe morsomt eller rart. De har mer kontroll over bildet av seg selv når de er på nettet. De kan, hvis de vil, være litt tøffere og litt kulere enn til vanlig. Men det kan også gå veldig galt. Det meste med sosiale medier er positivt. Men det som først er negativt — er veldig negativt.

Uvanlige mobbere Av negative aspekter ved sosiale medier er digital mobbing i særklasse, ifølge forskeren.

Ifølge Medietilsynet oppgir 13 prosent av norske barn i fra 9-16 årat de har opplevd at noen har vært slemme med eller mobbet dem på internett eller via mobilen i løpet av det siste året.

- Det skjer på mange måter, men barn både sender stygge meldinger til hverandre — og legger ut negative og stygge meldinger om noen så andre kan se. Ofte legges det ut meldinger om at «den og den gjør sånn og sånn» slik at alle andre kan se det, sier Staksrud.

- Veldig ofte er det konflikter på sosiale nettverk som eskalerer og blir mobbesituasjoner. Barn bruker sosiale medier til å eksperimentere med — «hva skjer hvis jeg gjør sånn og sånn, skriver det og det». Så eskalerer det og kommer ut av kontroll og de vet ikke hva de skal gjøre for å få slutt på situasjonen. Da er det en som føler seg mobbet, og en som mobber, eller to som begge opplever at de blir mobbet av hverandre. Ofte starter det som testing og tulling, før de ikke kommer seg unna, sier Staksrud.

Selvmord og anoreksi I noen — men langt ifra alle — tilfeller fortsetter den digitale mobbingen ut i den analoge verden.

- Det vi ser som er spesielt med digital mobbing er at det veldig ofte er en sammenheng mellom de som blir mobbet på nettet og de som mobber selv, sier Staksrud.

- Det er svært vanlig at de som mobber er blitt mobbet selv tidligere. Det er annerledes enn i offline-mobbing.  Og i nettmobbingen ser vi ofte også to svake parter — både mobberne og mobbeofrene på nettet er overrepresentert blant de som har andre sårbarhetstrekk. Eksempelvis ser både mobberne og mobbeofrene oftere enn snittet på selvmords- og anoreksisider på nettet.