8 av 10 politikere utsatt for trusler og hat

Stortingspresidenten: - Gå til politiet.

- GÅ TIL POLITIET: Stortingspresident Olemic Thommessen og finansminister Siv Jensen under Stortingets julelunsj. Siv Jensens partikolleger i Fremskrittspartiet er mest utsatt for trusler og hat. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
- GÅ TIL POLITIET: Stortingspresident Olemic Thommessen og finansminister Siv Jensen under Stortingets julelunsj. Siv Jensens partikolleger i Fremskrittspartiet er mest utsatt for trusler og hat. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentanter og statsråder er svært utsatt for trusler, trakassering og fysiske angrep. Fire av ti har opplevd alvorlige hendelser, ifølge PST.

Politihøgskolen har på oppdrag fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fulgt opp kartleggingsstudien «Trusler og trusselhendelser mot politikere» fra 2013 og finner blant annet at flere politikere enn før blir utsatt for trakassering og trusler via sosiale medier.

Rapporten som ble lagt fram onsdag, er basert på en spørreundersøkelse blant norske politikere på Stortinget og i regjering i fjor. Av 198 personer har 82 personer svart.

Hele 82 prosent av dem som svarte, har opplevd minst én form for uønsket atferd eller trusler, eller har mottatt hatmeldinger i en eller annen form, enten gjennom direkte kontakt eller gjennom sosiale medier.

40 prosent svarer at de har vært utsatt for alvorlige hendelser. Disse inkluderer faktiske angrep eller forsøk på angrep, trusler om å angripe politikeren eller nærstående personer, eller skadeverk på eiendom eller personlige eiendeler.

Frp mest utsatt

Rapporten ser på konsekvenser av de ulike formene for uønsket atferd og på mulige årsaker. Partitilhørighet ser ut til å spille en rolle, der de mest utsatte er politikere fra Frp, deretter KrF, mens politikere fra Høyre og Ap er blant de minst utsatte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer