- VIKTIG DEBATT: Konstituert KrF-leder Olaug Bollestad mener det er viktig at Norge ikke er blant de mest liberale landene i Europa når det gjelder tvillingabort. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
- VIKTIG DEBATT: Konstituert KrF-leder Olaug Bollestad mener det er viktig at Norge ikke er blant de mest liberale landene i Europa når det gjelder tvillingabort. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Meningsmåling om tvillingabort

8 av 10 uenig i abort-seier

Det er et stort flertall i alle partier for å beholde selvbestemt fosterreduksjon. Bortsett fra i KrF. - En elendig sak, sier valgekspert.

Kristelig Folkepartis abortseier i den nye regjeringsplattformen gjør at fosterreduksjon, såkalt tvillingabort, ikke lenger skal være selvbestemt.

I stedet må kvinnen møte i nemnd for å få gjennomført fosterreduksjon.

En historisk innskrenkning av norske kvinners abortrettigheter, mener Arbeiderpartiet. Og ifølge Dagbladets ferske meningsmåling, tatt opp tirsdag og onsdag denne uka, har Arbeiderpartiet folket med seg.

Av dem som har gjort seg opp en mening, er åtte av ti (78 prosent) for selvbestemt fosterreduksjon. Totalt er 68 prosent for fortsatt selvbestemmelse for kvinnen, 19 prosent mot og 13 prosent svarer vet ikke.

Det er klart flertall for selvbestemt fosterreduksjon i samtlige partier – bortsett fra KrF.

«Ingen» unge kvinner stemmer KrF

– Folk lar seg ikke lure, sier Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, som ikke lar seg overraske over tallene i undersøkelsen.

– Folk skjønner at Erna Solberg har spilt et høyt spill og lagt rettighetene deres i potten. At et potensielt forbud mot fosterreduksjon kan ha som konsekvens at det faktisk blir flere aborter, fordi kvinner da kan velge å avslutte svangerskapet helt, tror jeg også har gjort inntrykk på folk. Vi kan ikke lage lover som gjør det vanskeligere for folk som allerede har det tøft nok, sier Kjerkol

I går publiserte Dagbladet en fersk meningsmåling der KrF fikk 2,7 prosent oppslutning.

– Den dårlige oppslutningen til KrF viser at det å kjøre fram «kristensaken» er kjemperisikabelt. Utslagene er ikke signifikante, men flere målinger passer godt til den analysen, sier Førsteamanuensis og statsviter Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

– Bakgrunnstallene viser at «ingen» unge kvinner stemmer på KrF. Meningsmålingen om tvillingabort viser at alle andre enn KrF-velgerne mener det er en elendig sak, sier Tuastad.

Olaug Bollestad, konstituert leder i KrF, påpeker overfor Dagbladet at Norge har vært et av få land i Europa som praktiserer tvillingabort på denne måten.

– For KrF har det vært viktig å sikre at Norge ikke er et av de mest liberale landene i Europa på dette området, ved at vi ikke tillater selvbestemt tvillingabort. Det vil det være uenigheter om, men KrF mener det er viktig å spesifisere i lovgivningen at dette ikke er en praksis det åpnes for på generelt grunnlag. Denne problemstillingen var heller ikke aktuell da abortloven ble vedtatt for over 40 år siden. Derfor er denne debatten så viktig, sier Bollestad til Dagbladet.

– Vil ikke redusere aborttallene

Kjell Åsmund Salvesen, leder for kvinneklinikken ved St. Olavs hospital, der alle fosterreduksjoner i Norge utføres, tror ikke at nemndbehandling vil redusere aborttallene.

– Min påstand er at like mange vil få innvilget fosterreduksjon ved å møte i nemnd, sa Salvesen til Dagens Medisin etter at regjeringsplattformen var klar.

– Når en kvinne først har bestemt seg for å gjøre en fosterreduksjon, så har de gode grunner og er godt informert. De har satt seg godt inn i risikoen for det andre fosteret, sier Salvesen, som påpeker at innskrenkningen i loven om fosterreduksjon vil gjelde et fåtall kvinner.

Fosterreduksjon er kontroversielt i fagmiljøene, som nettopp anbefaler regjeringens nye politikk, at avgjørelsen skal legges til en nemnd.

Fram til for tre år siden var det usikkert om tvillingabort ville falle inn under dagens abortlov, men i 2016 konkluderte lovavdelingen i Justisdepartementet med at dagens abortlov åpner for at kvinner som er gravide med friske tvillinger, før uke 12 kan velge å abortere bort ett foster og bære fram det andre.

Siden 2016 er det foretatt 14 fosterreduksjoner i Norge.

– Historisk brudd

Kjerkol mener den nye praksisen, som nå er sendt på utredning, vil være en innskrenkning av kvinners selvbestemmelse og abortloven. Hun peker på at Dagbladets undersøkelse bekrefter det.

.- Tallene viser hvor sterkt abortloven står i Norge. Den har bred oppslutning i alle lag, både hos kvinner og menn. Befolkningen kjenner også historikken og vet at det var en knallhard kamp for å få denne viktige kvinnehelseloven på plass. Hvis Erna Solberg har innbilt seg at det er mulig å rokke ved abortloven uten å få mesteparten av folket og majoriteten av egne velgere mot seg, da har hun misforstått noe viktig ved verdiene i det norske samfunnet.

– Det regjeringen har foreslått er historisk brudd med grensen for selvbestemt abort fram til 12. uke. Folk finner seg ikke i det. Så i stedet for å bli fornærmet over demonstrasjoner burde de legge dette veldig dårlige forslaget bort for godt, mener Kjerkol.