8 av 25 fikk MS-symptomer på Statfjord A

Fikk synsforstyrrelser og lammelser på oljeplattform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SE OGSÅ: Giftgasser i fly truer sikkerheten

(Dagbladet.no:) Onsdag 13. desember skrev Dagbladet.no at flere personer i en liten turbinavdeling på Statfjord A-plattformen i Nordsjøen opplevde synsforstyrrelser, lammelser og andre symptomer på alvorlig nerveskade.

Fire personer ble undersøkt av medisinprofessorene Sverre Langård og Harald Nyland.

Mogens Pedersen fikk diagnose MS og har i dag kontorjobb i Statoil. Torleif Johnsen, som også fikk MS-diagnose, er fullstendig arbeidsufør. Det er også Harry Brevik som aldri fikk stilt diagnose MS på sine helseplager. Andrzej Boniukiewicz fikk heller aldri MS-diagnose. Han er i dag i delvis arbeid i selskapet.

Torsdag 14. desember avslørte Dagbladet.no at Statoil stanset undersøkelsen som kunne gitt svar på hvorfor turbinarbeiderne ble syke.

I dag kan avisa dokumentere at minst åtte personer i den lille avdelingen, som Statoil selv hevder var på rundt 25 personer, fikk symptomer på MS eller faktisk MS-diagnose.

Innrømmer kjennskap til åtte syke

Statoil sier nå, for første gang, at de har vært kjent med at flere enn fire opplevde symtomer på MS på Statfjord A.

ÅTTE SYKE: Dagbladet.no avslører at en tredjedel av personene i turbinavdelingen på Statfjord A fikk symptomer på alvorlige nerveskader. Foto:  Scanpix
ÅTTE SYKE: Dagbladet.no avslører at en tredjedel av personene i turbinavdelingen på Statfjord A fikk symptomer på alvorlige nerveskader. Foto: Scanpix Vis mer

- Statoil hadde informasjon om at det var opp mot åtte navngitte personer som meldte fra om liknende helseplager, sier informasjonssjef Geir Gjervan til Dagbladet.no.

Men selskapet mener professor Harald Nyland er ansvarlig for at bare fire ble plukket ut til undersøkelse.

- Dagbladet kommer med en udokumentert påstand om at Statoil ikke gjorde noe med informasjonen om at åtte personer hadde symptomer. Professor Nyland fikk innblikk i dette for å kunne stille en felles medisinsk diagnose. Den medisinske ekspertisen med Nyland kalte inn halve gruppen fordi han ikke anså den andre halvdelen for å være relevante for utredning, sier Gjervan og utdyper:

- Selv om den medisinske ekspertisen primært vurderte om alle hadde diagnosen MS, så hadde de som utredende instans selvsagt også plikt til å vurdere andre alternative diagnoser. Statoil ba om en uhildet og uavhengig vurdering. Av åtte fikk to diagnosen MS. Nyland og Langård avviste samtidig at det var en sannsynlig sammenheng mellom diagnosen og arbeidsplassen på Statfjord A, framholder informasjonssjefen.

Statoils påstand er ikke riktig. Harald Nyland og Haukeland Universitetssykehus kan dokumentere at de aldri vurderte andre enn de opprinnelige fire som inngikk i den foreløpige undersøkelsen i 1992.

- Vi har lett gjennom våre journaler, uten å finne noen av de aktuelle navnene. Så noen medisinsk vurdering av syke fra Statfjord A, utover de fire som inngikk i undersøkelsen, har vi aldri gjort, fastslår professor Harald Nyland.

- Kunne ikke holde blyanten

Dagbladet.no kan avsløre at Egil Bjørnsen, som var turbinoperatør på Statfjord A til han ble syk rundt 1983-84, også har fått varig skade på nervesystemet.

- Jeg fikk kramper, og klarte ikke en gang holde blyanten slik at jeg kunne skrive i journalen, sier Bjørnsen.

Fastlegen hans var i sin tid sikker på at han hadde fått MS, men etter ekspertundersøkelser har han fått diagnostisert muskelendringer.

- Jeg fikk tilbud om uførepensjon av bedriftshelsetjenesten, men, herregud, jeg var jo bare noen og førti. Etter at jeg fikk symptomene, ble jeg overført til sikkerhetsavdelingen. Senere jobbet jeg i en snill stilling som vaktmester på Heidrun, sier Bjørnsen.

Heller ikke turbinoperatør Per Lyngstad fikk være med i MS-undersøkelsen.

- Jeg var turbinoperatør på Statfjord A fra 1979. I 1986 eller 87 ble halve hodet mitt lammet. Jeg kunne ikke blunke på det ene øyet. Det gikk over ett år før jeg ble tilnærmet bra igjen. Bedriftshelsetjenesten sa at jeg var blitt rammet av et virus, sier Lyngstad som var på plattformen i 22 år før han ble førtidspensjonert som 60-åring.

Fikk MS-diagnose

Lars E. Markegård var rørlegger i Oslo-firmaet Sønnico prosesskontroll og ble leid inn til byggingen av Statfjord A-plattformen i Nordsjøen. Han jobbet på turbinene på plattformen også etter at produksjonen startet i 1979, til et stykke ut i 1980.

- Under en lekkasje ved trykkprøving fikk jeg hydraulikkolje over meg. Jeg gikk med olja i håret i over ei uke uten å få den vekk, sa Markegård til Dagbladet i 2003.

I 1984 ble han plutselig svært dårlig.

- Først trodde vi det var en svulst. Jeg mistet synet og fikk store lammelser. Markegård var blind i tre måneder.

I 1995 fikk han diagnosen MS.

Den fjerde personen med MS-symptomer på Statfjord A, som ikke ble kalt inn til undersøkelse, var en kontraktør i firmaet Aker Elektro. Avdelingsleder Olav. E. Halvorsen gjør oppmerksom på hans sykdom i sitt bekymringsbrev til Statoil-ledelsen i 2003. Det har ikke lyktes Dagbladet.no å komme i kontakt med ham.

- Statoil kan ikke kommentere enkelttilfeller, deres symptomer eller diagnoser. Arbeidsgiver skal ikke ha kunnskap om den enkeltes symptomer eller diagnose. Hvis denne informasjonen finnes i våre pasientjournaler så er det hjemlet i norsk lov at dette er taushetspliktige opplysninger, sier Geir Gjervan.

- Statoil hadde ingen rett til å vite hvilken diagnose våre ansatte fikk hvis de ble syke, men her så vi en gruppe på åtte personer fra den samme plattformen med liknende symptomer, og vi engasjerte da landets fremste ekspertise på området til å undersøke dette nærmere. Av de åtte fikk to personer diagnosen MS, men denne diagnosen hadde lite sannsynlig sammenheng med arbeidsplassen på Statfjord A, framholder informasjonssjef Geir Gjervan.

- Reagerte spontant på oljedampen

Andrzej Boniukiewicz var med i den opprinnelige MS-undersøkelsen, men fikk ikke diagnosen.

- Jeg opplevde at hele venstre side av kroppen ble lammet. Den dag i dag fungerer jeg ikke som jeg skal, men snubler ofte og tråkker over og slike ting. Jeg bruker mye smertestillende, sier Boniukiewicz som fremdeles er delvis i jobb i turbinavdelingen på Statfjord A.

- For et par måneder siden måtte vi inn i turbinhooden for å fikse på en lekkasje mens turbinen fortsatt gikk. Jeg reagerte spontant på oljedampen og måtte trekke meg i løpet av femten, tjue sekunder. De andre klarte å være der inne i flere minutter, sier turbinarbeideren som er overbevist om at helseproblemene skyldes eksponering i jobben.

Nå jobber Boniukiewicz 50 prosent etter å ha vært sykmeldt et år. Han har søkt om 50 prosent uførepensjon.

- Etter at jeg ble syk og fikk diagnose MS, gikk jeg på krykker i fire år, sier Mogens Pedersen som i dag har kontorjobb i Statoil. Sykdommen har blitt bedre etter at han sluttet å jobbe på turbinene på Statfjord A.

- MSen har ikke forandret seg annet enn til det bedre, sier Pedersen som ikke lenger trenger krykker.

Torleif Johnsen, som også fikk diagnose MS i forbindelse med den opprinnelige undersøkelsen, er fullstendig arbeidsufør og sliter med dobbeltsyn, vanskeligheter med å gå og lammelser i armer og bein. Men også han er blitt bedre med årene og trenger ikke rullestol.

- Jeg bestrider på det sterkeste at jeg har multippel sklerose. Jeg er yrkesskadd etter å ha vært i kontakt med farlige kjemikalier i oljer, sier 48-åringen.

- Helvete i miniatyr

Harry Stiegler Brevik har vært et slags knutepunkt for skadegruppa på Statfjord A. Han har kjempet i 15 år for å få sin og kollegenes helsesituasjon godkjent som yrkesskade.

- I en jobb jeg følte meg privilegert over å ha, for et selskap jeg var stolt over å være ansatt i, og som jeg stolte nok på til å betro min og familiens framtid, skulle det gå mange og vonde år før jeg innså at en arbeidstakers helse betyr lite i et kynisk spill om høye oljeproduksjonstall. Og når bedriften i ettertid innrømmer at det nok var \'langt fra ideelle forhold på arbeidsplassen\', kan dette enklest oversettes med at arbeidsplassen til tider kunne være et helvete i miniatyr, sier Harry Stiegler Brevik.

Brevik, som aldri fikk diagnose MS, er i dag 100 prosent ufør.

Flere syke

Dagbladet.no er kjent med at turbinarbeidere er blitt syke med alvorlig nerveskade på en rekke plattformer og felter i Nordsjøen.

På Statoilopererte Snorre har en turbinarbeider fått diagnose MS, to andre har opplevd symptomer på sykdommen.

- Statoil har definitivt ingen kunnskap om hvor mange av våre ansatte som har symptomer på nerveskader eller MS. Det skal selskapet heller ikke ha noen kunnskap om. Selskapets rolle i denne saken var å starte en utredning da vi så at flere meldte om helseplager, sier Geir Gjervan. Har du opplysninger om arbeidsforhold på turbiner offshore, skriv mail direkte til journalist Asle Hansen.

MS-PROFESSOR: Harald Nyland ved Haukeland Universitetssykehus.
PROFESSOR I ARBEIDSMEDISIN: Sverre Langård ved Rikshospitalet.
SKADD: Turbinarbeider Andrzej Boniukiewicz på Statfjord A er ikke i tvil om at eksponering på arbeidsplassen er skyld i hans dårlige helse.
GASSTURBIN OFFSHORE
MS PÅ NABOPLATTFORMEN: Turbinarbeider Charles Aase på Statfjord C ble akutt syk på jobb og fikk MS-diagnose i 1990.
KJEMPET: Harry Stiegler Brevik har kjempet i 15 år for å få sin og kollegers helseskade godkjent som yrkesskade.